Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете е 120 секунди, за да сте актуални!


ФИНЛАНДИЯ: В два хотела ще бъдат открити апартаменти, специално създадени  за всички любители на сладолед. Апартаментите получиха името “Sweet Suite” – сладък апартамент. Дизайнът на стаите е вдъхновен от сладолед Valio. Гостите ги очаква хладилник, пълен със сладолед, както и старинни мебели от 30-те години на миналия век, заедно с класически северни дизай-нерски решения и ярки цветни акценти. Асортиментът на сладоледа Valio включва необичайни комбинации: ягоди с босилек и боровинки с трохи от ръжен хляб, както и класически сладолед със сос от Бурбон, карамел, макиато и шоколад.


ФИНЛАНДИЯ: През 2015 г. финландската кооперация Valio стана първата компания в света, която започна да използва картонена опаковка за млечни продукти изцяло на растителна основа. Три години по-късно компанията обяви, че сега всички кутии с мляко, сметана и кисело мляко, продавани във Финландия, се произвеждат от 100% растителни материали. Всяка година Valio продава около 250 милиона кутии мляко, сметана и кисело мляко във Финландия. Смята се, че преминаването към оригинална опаковка намалява емисиите на CO2 с 3 140 тона годишно.


УКРАЙНА: През 2018 г. Украйна влезе в списъка на петте световни лидери в износа на масло. Министерството отбелязва, че ЕС остава основният търговски партньор на Украйна с дял от над 42% в общия износ. След влизането в сила на Споразумението за свободна търговия с Израел, украинските производители ще могат да внасят суровини и компоненти от Израел, да ги преработват в Украйна и да ги изнасят в ЕС при нулева или преференциална митническа ставка. По този начин инвеститорите ще имат допълнителни стимули за намиране на производство с висока добавена стойност в Украйна.


През 10-те месеца на 2018 г. Украйна е изнесла 24,4 хил. тона масло, влизайки в топ 5 на износителите. Първо място в световната класация   заема Нова Зеландия, която изнася  410 365 тона,  на второ място са страните от ЕС, които доставят 151 253 тона масло на външните пазари. Трета  е Беларус – 73 041 тона и  четвърти са  САЩ с износ 43 691 тона.
Показателят за Украйна с 17% надмина миналата година. Това става възможно за сметка на конкурентната цена. Цената на украинското масло  през 2018 г.  средно  е 4,5 долара/кг, докато европейското – 5-5,2 долара/кг.
Основни вносители на украинско масло  са Мароко и Холандия.


ЮЖНА КОРЕЯ : Населението е предупредено от опасност за здравето при консумация на нутрии. А популярността на животните, отглеждани за кожата им, се е повишила, след като корейски информационен канал каза, че  жлъчният им  мехур лекува от болести. Министерството на околната среда обяви, че нутриите, са носители на пестициди и бактерии, които могат да се предават от животни на хора. TV Chosun съобщи през януари, че жлъчният им мехур е много  полезен.  Жлъчката се използва в азиатската медицина, но няма научни доказателства за ползите от нея.


ШВЕЙЦАРИЯ: През 2018 г. са идентифицирани девет различни  вълка, посредством ДНК анализи. Те са  допълнение към вече известните пет мъжки и два женски вълка. За годината са разкъсани общо 269 селскостопански животни. 98 от овце са убити в защитени ситуации на стадата – обори, навеси и др.  има и 101 овце убити в незащитени места. Разходите, включително извършените ветеринарни разходи, възлиза на 118 450 франка.  В допълнение към домашните животни, вълците също са разкъсали елени и сърни, както и диви кози в отделните райони общо 37 броя. Този брой не е представителен, тъй като голяма част от разкъсаните животни в недостъпните райони остават незабелязани.


ЮЖНА КОРЕЯ: Около един милион кучета се озовават всяка година в тенджерата.
Активисти на правата на животните в Южна Корея започнаха спасителна операция, за да спасят около 200 кучета от тенджерата. Животните трябва да бъдат освободени в рамките на две седмици от фермата, където се подготвят  за клане. След това животните ще получат нов дом в САЩ или Канада.
Тази ферма за кучета е 14-тата разкрита през последните три години. Общо около 1600 кучета са били спасени по този начин.  В Южна Корея около един милион кучета се озовават всяка година в тенджерите.  Според проучване от 2017 г., 70% от южно корейците не ядат месо от кучета. Въпреки това, само около 40% от анкетираните се съгласяват с изискването за забрана на потреблението. 65% подкрепят по-малко мъчителното развъждане и клане на животните. В Южна Корея няма законови изисквания по този въпрос.


 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here