Проверки до дупка – бруцелоза в сиренето

3

Няма компромиси през последните години в Европа, по отношение качеството на хранителните продукти. При всички случаи, тези проверки ще стават още по-чести, разбира се и по-точни, защото  в лабораториите влиза ново поколение апаратура и накрая, не на последно място и санкциите също ще бъдат високи, отнасящи се от производителя на мляко, до продавача, който маркира пакета сирене.

Всяко пето сирене в Германия, показва положителна реакция към бруцелозата, показват резултатите от изследване на сирена в Германия и публикувани в списанието Food Control. Инфекцията е открита в 41 от 200 проби на продукти, продавани на пазарите, в супермаркети и хранителни магазини в Берлин, както и в 15 проби от предварително опаковани сирена, закупени от германците онлайн.

Авторите на проучването предполагат, че откриването на сирена с положителна реакция към бруцелозата, може да се обясни с наличието на организирана търговия с незаконно внесени продукти.

Според етикети и информация от доставчици, 78% от сирената, от които са взети проби, са направени от сурово мляко. Само три проби от проучването обаче потвърждават наличието на такова мляко. Някои от изследваните проби, са направени от пастьоризирано мляко.

Бруцелоза е открита в пастьоризирани млечни продукти, внесени от Белгия, Франция, Гърция и Испания. Инфекцията е открита и в три френски, гръцки и испански сурови млечни сирена.

Проучването показа, че бруцелозата е значително по-често откривана при продукти, закупени в края на лятото. Изследователите са проучвали главно краткосрочни зрели сирена, като фета, кисели, меки  както и полутвърди.

За Govedovad.com от Хамбург – Дафина Велков

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Нямало да има компромис? Ами те изследвали само 215 проби и то само от Берлин! От тях 20% са положителни.Според етикети и информация от доставчици, 78% от сирената, от които са взети проби, са направени от сурово мляко. Само три проби от проучването обаче потвърждават наличието на такова мляко. 22% от производителите вярно са декларирали,че техните сирена не са от сурово мляко,останалите 75% лъжат.Ами сега?Щяло да има нова апаратура и санкции! Значи за разпространителите на БРУЦЕЛОЗАТА ПО ХОРАТА ще чакаме новата апара

  2. нямало да има компромис? ами те изследвали само 215 проби и то само от Берлин! оСпоред етикети и информация от доставчици, 78% от сирената, от които са взети проби, са направени от сурово мляко. Само три проби от проучването обаче потвърждават наличието на такова мляко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР