1 част: Кръстосването – полски вариант

0

Обикновено забранените неща са най-търсени или обсъждани.
Така е и с кръстосването в нашето говедовъдство.
На практика няма официален документ да се забрани това, но в името на субсидията си караме чистопородно без да знаем защо.

Разбира се, бяхме предупредени след един от материалите, от професор Живко Кръстанов, че като метод кръстосването е добре, но за до го приложиш и имаш успех, са необходими много предпоставки. Не случайно се опитваме да направим диалог по тези въпроси, защото това кръстосване, колкото и да не го желаят развъдните асоциации, то е на дневен ред.
Вероятно първи ще тръгнат големите ферми.
Ако някой си мисли, че от там ще излезе „заека” – разбирай биците за осеменяване или високопродуктивни юници за продажба, просто се лъже. Там си е завод за мляко и съответно машина за „изтискване” на кравите до дупка. Активния живот на кравите е 36-38 месеца. Получават се максимум три телета и едва ли може да се води някаква задълбочена селекция.
В поместените скоро материали разказахме как работи компанията Professional Crossing –

                             Система про крос

С тази програма се работи в основно Северозападна Европа.
Нека да се приземим и прочетем как поляците виждат кръстосването при техните условия.
Междупородното кръстосване е добре известен и използван метод за подобряване качествата на животните. Целта му е да се получи потомство с благоприятна комбинация от гени и по-добри фенотипни белези от техните родители. В случая с говедата, когато става въпрос за кръстосване, обикновено се отнася до месодайното говедовъдство, тъй като то е основа за създаването на стада от стокови животни с изключителни месни характеристики.
Трябва да се има предвид обаче, че кръстосването може да донесе много ползи и за млечните стада. Особено се препоръчва в стопанства, насочени предимно към интензификация на производството, а не към подобряване на породата. Кръстосването ви дава възможност да получите положителни резултати, по отношение на производствените и функционалните характеристики. Не е нужно да се тревожим за опасността от повишено ниво на инбридинг.
Намаляване времето за използването на млечни крави, особено на породата Холщайн, се наблюдава от много години. Холщайнизацията на местния добитък, с увеличаване на производителността, доведе до намаляване на здравето на стадата. Поради тази причина производителите са склонни да кръстосват HF крави, с други млечни породи. Целта е да се подобрят функционалните характеристики, които намаляват ефективността на производството. Това се отнася основно за метаболитни нарушения, възпаление на вимето, репродукция .

Какво да знаем при вземането на решение за междупородно кръстосване?
Подобряването на дълголетието е трудно, поради въздействието на много фактори на околната среда, върху това явление и неговата ниска наследственост. Въпреки това, научните изследвания показват, че хибридите се характеризират с 18% по-дълга продължителност на живота от техните чистопородни родители. Интересно е, че хетерозиса (т.е., благоприятно екструдиране на гена) обикновено се запазва само в едно поколение (F1). В случая на хетерозис за дълголетие този ефект се наблюдава в няколко поколения, дори ако междупородното кръстосване е използвано няколко пъти.
Кръстосване и развъждане
Един от основните проблеми при развъждането на млекодайни животни е репродукцията. Това носи много икономически загуби и е една от най-честите причини за недостиг на крави в стадото. Кръстосването има положителен ефект върху подобряването на показателите при отглеждане на кравите.

Особено благоприятно е да се заплодят кравите от Холщайн с бици от Монтбелиард, Симентал, Кафяво Швейцарско говедо и Червено Норвежко говедо. Благодарение на това се подобрява процента на заплождане, скъсяването на междинния период и намаляването на възрастта на първото отелване.
Когато преминавате на кръстосване, трябва да вземете под внимание ефекта, който искате да получите, така и правилния избор на бикове.

В частност, обърнете внимание на размера на телетата на всеки разплодник. Избирайки грешната двойка, можем да допринесем за трудни телета и по този начин за по-нататъшни усложнения. Това може да е резултат от твърде голям плод. Затова при избора на двойки трябва да се вземат предвид породните и индивидуалните характеристики на родителите.
Също така, не се страхувайте от кръстосване с някои по-ниско продуктивни породи от Холщайна. Например със Симентал.

В реалността на Полша спермата на сименталските бикове е предимно с месни характеристики. Покривайки крави с такива бикове, съществува риск от големи плодове и по този начин перинатални усложнения. Възможно е, обаче, да се използва сперма с доминиращи характеристики на млякото и в същото време добре развити месни черти. С това решение можете да получите потомство с висок добив на мляко, добра плодовитост и дълголетие. В допълнение, тези поколения се характеризират с по-голяма устойчивост на неблагоприятни условия на околната среда и болести (включително метаболитни). Млякото има по-добри предразположения при производството на сирене.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here