Как се вземат млечни проби

5

Един от въпросите, който с години все още не е намерил решение,  е приемането на млякото от фермата и вземането на млечната проба.
Преди десетина години посетихме една млечна ферма /не в България/. Собственика отсъстваше, но беше разрешил на селекционера, който ни водеше да разгледаме фермата. След известно време пристигна и колата, която събираше млякото. Шофьора слезе, взе контролната млечна проба от ваната, след това си опъна маркуча и източи млякото. Написа нещо на едно листче и го затисна с един магнит на ваната. Отидохме и видяхме, че там бе  написано съвсем коректно литрите, които беше приел.

При нас този сюжет има съвсем друг сценарии. И двете страни влагат цялото си умение и знания да се направи така, че някой да бъде ощетен. В крайна сметка мандрата винаги надвива, защото миродавни са резултатите от окачествяването на пробата, които те напишат. А това са резултати получени в лабораторията на мандрата. Дали е лабораторията е лицензирана или не, няма никакво значение. Въпреки това, фермера трябва да наблюдава как се вземат пробите и да реагира, ако се случи нещо ненормално. Правилно взетите проби е много важно условие в производствената система, тъй като освен определянето на цената на млякото – поради бонуси или санкции за качество – предоставя ценна информация за управлението на стадото.

Ето защо е много важно да се знаят основните грешки, направени при  вземането  на пробите.

1) Липса на разбъркване във ваната
Основната грешка е липсата на разбъркване или повърхностно вземане . Това води до променливост на резултатите, в допълнение към много грешки.

2) Вземане индивидуални проби мляко от крава. При вземането на отделни проби за броя на соматичните клетки,  някои необучени индивиди, вземат пробата в началото на доенето. Това вреди на стопанството, тъй като броят на соматичните клетки  в началото на доенето е пет пъти по-голямо, отколкото в края на доенето. Така че, пробата мляко трябва да се вземе след пълно  издояване на кравата.

3) Неправилно боравене и замърсяване на шишенцата за проби.
При събирането на отделни проби за микробиологична култура, трябва да се внимава с манипулирането на стерилното шишенце, по време на вземането на пробата. Неправилното боравене с шишенцето е голяма   грешка.

Много хора изпускат капачката на шишенцето на пода, слагат я в джоба или в другата ръка, за да вземат пробата.

В следващ материал ще ви запознаем и с други пропуски при вземане на млечни проби.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

5 КОМЕНТАРИ

  1. Ти от небето ли падаш или живееш на Луната?!? От 01.04.2019г.цените падат с проби и без проби.

    • чети хубаво, и без обиди моля – “Преди десетина години посетихме една млечна ферма /не в България/. Собственика отсъстваше, но беше разрешил на селекционера, който ни водеше да разгледаме фермата.”

    • Михаил Михайлов извинявай ако си се почувствал обиден, но видимо не си на терен. Ела 1 седмица при мен и тогава давай “препоръки”. Една е на книга, друго е на практика. Това, че никой не казва ИСТИНАТА е друго. Не си ме разбрал какво искам да кажа. Лек ден.

  2. Съглсен съм с Милчо Цветков Кнежански вземането на проба на теория и на практика, лабораторното изследване и плащането от мандрите нямат нищо общо. Ако се вземат реални проби от кравефермите, и не се фалшифицират от лабораториите 98%от кравефермите в България трябва да започнат да си изливат млякото в канала. Масово млякото е със стотици хиляди или милиони микроорганизми и соматични клетки, но веднъж взели тапията за отговарящо си намират лаборатория, която да им пише такива резултати. В нашият раьон поне две кравеферми за които знам станаха отговарящи с наше мляко, защото ние сме единствените, които влизат в “отговарящите” критерии, не само това, а сме единствените с микроорганизми под 10 000 и соматик под 70 000. Но какво ни пишат от лабораторията? 94000 микроорганизма и 340 000соматични, без дори да са дошли да вземат проба. “Ама какво ми интересува, нали е отговарящо”? Положението с лабораторната диагностика у нас е плачевно, мръсотията по кравефермите е колосална, мандрите нямат интерес от качествено мляко, за което да плащат висока цена, на тях им трябва бяла вода с малко лой, протеин и няколко плуващи дарадонки в него, но последните не са проблем, защото видиш ли те инвестирали в скъпи филтри.

    • Здравейте. Поздрави за написаното. Това е и в моята глава още преди да почнат да вземат пробите. За съжаление мислещите фермери са на боб зърно. Всеки казва да си дам таксата и да получа резултата.Това има оправяне, хората го правят,но е въпрос на друг разговор.Статията която публикувахме е с образователен характер. много добре зная каква е действителноста по фермите- това което казвате Вие-поздрави

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here