Над два милиарда души по света ядат българско кисело мляко

1
Българското кисело мляко се продава в Страната на изгряващото слънце от 1973 година. Близо 40 милиона японци закусват с нашенско кисело мляко, съобщи посланикът на Япония у нас Н. пр. Цунехару Такеда. Само у нас се използва жива закваска, тъй като ценната бактерия се развива само в българска среда  
Над 2 милиарда души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска, съобщи Васил Зографов, изпълнителен директор на “Ел Би Булгарикум” ЕАД – единственото държавно предприятие в млечния бранш. Уникалният продукт се изнася в Канада, Япония, Китай, Корея, Тайланд, Финландия, Германия, САЩ и дрги страни.
Тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила ­ лактобацилус булгарикус, известен още като българската пръчица и термофилният стрептокок. На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко, категорични са експертите.

Нашата държава притежава най-богатата колекция от закваски за българско кисело мляко. В специална лаборатория безпогрешно се разпознават бактериите, предизвикващи заквасването на млякото. Събирането на закваските е започнало през 70-те години от домашни кисели млека и сега колекцията е огромна. В страната има много голямо разнообразие от млечни бактерии, затова и в различните райони на страната домашните млека имат различни вкусове. Според специалисти от лабораторията в момента едни от най-хубавите природни закваски са „Разград” и „Велинград”.Българското кисело мляко съвсем не е еквивалент на йогурта, който се продава масово в Западна Европа. Всички японци обаче знаят, че “България йогурт” е българско кисело мляко, разказа Зографов. Държавното дружество притежава девет патента за български млечни продукти, 55 продуктови търговски марки, регистрирани в България, фирмена търговска марка, регистрирана в Европейския съюз като общностна, както и в още 10 други страни, шест наименования за произход. От десетилетия компанията работи в Страната на изгряващото слънце. В момента близо 40 млн. японци ядат редовно кисело мляко.

В над 1000 големи китайски магазина се продава закваска за българско кисело мляко,  работим активно върху увеличаване на обектите, които ще продават от родния еликсир, потвърди вчера за „Монитор” Георги Георгиев, собственик на българска компания, която успешно работи на най-многолюдния пазар в света. Китайските партньори на нашата фирма вече са сключили договор с втора търговска верига, която ще предлага българско кисело мляко. Барове за кисело мляко ще има и в китайския клон на най-голямата търговска верига в света Walmart.

В Поднебесната империя заквасват млякото по бабина рецепта. Всеки китаец, който хареса българското кисело мляко, може да си купи пакетче закваска и у дома да си направи нашенски йогур. Опаковката от 1 грам е достатъчна за заквасването на литър мляко. Освен обикновена, се продава и закваска с натурален розов цвят. Технологията за приготвяне е съвсем като бабината от село. В един литър подгрято прясно мляко се изсипва пликчето, разбърква се и се оставя на топло да се закваси, разказва Георги Георгиев, собственик на компанията, която работи успешно на далекоизточните пазари. Китайците ползват и специални уреди – йогутиери, които стават все по-търсени, защото в цял свят хората се ориентират към чистите храни и приготвянето им у дома.

В САЩ киселото ни мляко е хит. Киселото мляко „Тримона” е млечен продукт номер 1 в класацията Dairy Foods\’ 2016 Best New Dairy Products в САЩ. То е избрано за най-вкусното откритие на отминалата година с гласовете на потребителите,

 Българското кисело мляко е спасението от коварното заболяване паркинсон. Благодарение на традиционната ни храна увредените от заболяването мозъчни нервни клетки напълно се възстановяват. Откритието е на научен екип от института “Макс Планк” в Дрезден и е патентовано.

“Макс Планк” е с многопосочна научна дейност на територията на цяла Германия. В Дрезден тя е в областта на молякулярната клетъчна биология и генетиката. Медицинската сензация оповести лично ръководителят на научния екип проф. д-р Таймурас Куржалия. Той е грузинец, който дълги години работи в института.

Отритието на нашия научен екип е уникално, но в началото работата ни изобщо не беше в тази посока. Ние изследвахме гените на червеите. Един от тях  – DJ-1, бе увреден. Ако това стане и при хората, те заболяват от паркинсон. Благодарение точно на този ген мозъчните клетки се зареждат с енергия чрез усвояване на D-лактат и глюкоза. Без тези вещества клетките умират. При 5-годишните си изследвания учените са установили, че киселото мляко помага на клетките да се регенерират. Но не всяко кисело мляко, а само българското!

“Особеното на българското кисело мляко е, че то съдържа уникалната  бактерия лактобацилус булгарикус. Това му придава кисел вкус, но пък млякото е богато на специфичната млечна киселина D-лактат . Освен това то не се пресова, както другаде по света и така целебните бактерии не се унищожават”, обяснява проф. Куржалия.

Той допълва, че със сигурност точно на това се дължи лечебният ефект на българското кисело мляко, но признава, че още не е устовено как точно протича молекулярният процес. Научната дейност в тази посока продължава. Само в Германия 400 000 души страдат от паркинсон, всяка година от коварната болест заболяват нови 15 000 души, сочи здравната статистика. Произвежданите досега медикаменти само забавят напредването на болестта, но не я лекуват.

източник:pamettanabulgarite.com

1 КОМЕНТАР

  1. КАТО Е ТАКА ЗАЩО НАШИТЕ УМНИ УПРАВЛЯВАЩИ ИСКАТ ДА ЗАТРИЯТ ЖИВОТНОВЪДСТВОТО В БЪЛГАРИЯ КАКВО СЕ КЛАНЯТ ТОЛКОВА НА ЕВРОПА ДА СИ ЗАЩИТЯТ ТОВА КОЕТО ИМ Е ОСТАНАЛО НЕ ДА ВКАРВАТ БОКЛУЦИТЕ НА ЕВРОПА ОТРОВИХА НАРОДА КРАДЦИ МОШЕНИЦИ И ГЪЗОМИЙНИЦИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here