1 част – ГОВЕДОВЪДСТВО: ВЪПРОСИТЕ и ОТГОВОРИТЕ

0

2 част – ГОВЕДОВЪДСТВО:
ВЪПРОСИТЕ и ОТГОВОРИТЕ

В края на миналата година отговорих на въпроси, които получих от наш вестник. По някакви причини, публикуването се забави. Не зная дали е публикувано, може би отговорите засягат нечии интереси и затова реших да ги публикувам в  Govedovad.com и въпросите и отговорите. Всичко си е съвсем актуално, така че, ще е интересно на читателите. Вероятно сега, пък ще се обидят някои фермери, но такива са реалностите и ние трябва да си ги казваме направо в очите.
Михаил Михайлов


Въпрос: Според Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), у нас млечното стадо продължава да намалява. Очаква се броя на млечните крави до края на  2018 г. да е под 255 хил. А спада при млечното стадо, макар и с по-бавен темп, ще продължи и до 2022 г. И  млечните крави да са малко над 240 000 глави. А най-песимистичните прогнози са, общия брой на говедата е да намалее до 500 хил. глави. И това се случва въпреки стабилизиране на цените на млякото. Каква е причината според вас?

Отговор: Михаил Михайлов – Определено млечното стадо ще намалява. Че е така, показва статистиката от месец ноември 2018 г. Налични са не 255 хиляди а 234 хил. крави. Освен това броят на юниците, които да края на 2019 г могат да се отелят от всички направления е едва 60 хил. Това означава определено намаление на основното стадо. Това обаче е нормален процес продиктуван от състоянието на фермите и икономиката им. Много от фермерите не са готови за изискванията на днешното млекопроизводството. Всички процеси при тази група фермери се извършват  на ръка. Себестойността е висока, макар, че те не я виждат, защото не си оценят собствения труд.
Друга част от тези ферми, не са покрили изискванията на модул мляко или изискванията за млечна ферма и на практика са извън борда. Сега успяват да реализират продукцията си по начини, които знаем всички, но си затваряме очите. Но нали знаете, всяко начало има и край. Вие казвате, че цените на млякото са се стабилизирали.
В момента сме с една от най-ниските изкупни цени в Европа. За месец февруари сме отчели в млечната обсерватория средна цена от 0.3097 цента или 60 стотинки. Средната цена за този месец за ЕО е 0.351 цента или 69 стотинки. Има само две държави, където средната цена е по-ниска от нашата.
Към това като прибавим  повишението на цените на консумативите и липсата на работна ръка и пъзела е готов – за съжаление в червен цвят.

С риска да си навлека гнева на фермерите, ще кажа, че ние следваме гръцкият модел. Оцеляване на готовите във всяко едно отношение ферми. Запазване една млечна популация от 120-130 000 крави, средна продуктивност от 7000 кг мляко и общо производство повече от това, което се произвежда в момента. Ще минем труден път, но друг избор няма. Все пак нали ме питате за прогнози. Дано да не се сбъднат.

Въпрос: – Анализатори твърдят, че в основата на всички проблеми в млечния сектор са малките и средни стопанства с до 100-150 животни и тяхната нерентабилност. Те не успяват да увличат продуктивността си, за да увеличат приходите и да намалят разходите, за да съхранят доходността си. Може ли да се каже, че малките ферми „дърпат” целия сектор назад?

Отговор: Михаил Михайлов – Въпросът смятам, че не е точен. Ако го прочетат фермерите, обричате над 2000 ферми да пуснат кепенците.
Никой не ни дава определение за малки, големи и средни.
Аз мисля, че точно тази категория от 20 до 150 бр крави са потенциалните производители от нов тип. Именно на тях трябва да се помогне да настигнат тези от по-горната категория. Повечето тези ферми са чисто семейни. Повечето от тях изгониха самозваните доячи и гледачи и влязоха сами в оборите и някъде нещата се случиха. То няма и друг начин да оцелеят.
„Животновъдите“ с титли искат вече непосилни заплати. Може би сегашния модел е минимум 30 крави и то с продуктивност от минимум 5-6000 кг от крава. Вероятно само след десетина години ще говорим за модел от 80 крави.

Така че, пак повтарям, трябва да се помогне на тези до 150 крави – да имат доилни инсталации, механизиране на всички процеси във фермата, да прилагат управление на фермата според науката и още куп неща.

ЗАБРАВИХ. Селекцията също трябва да се бутне и там нещата на са добре. Не става дума за развъдните организациите, все пак правят нещо, а за цялото ни говеждо стадо. Съгласете се, средна млечност под 4 тона не звучи сериозно.

Въпрос: – Според статистиката 73% от кравите се отглеждат в приблизително 3 450 стопанства с над 20 млечни крави. Голяма част от тях са модерни ферми с пазарна ориентация. Но има и такива, малки стопанства с над 10 животни и т. нар. средни ферми с над 50 млечни крави, които не разполагат с достатъчно земи. По този начин не могат да получат допълнителни директни плащания на площ и нямат средства да инвестират. Лошото е, че този процес продължава с години и няма край. Може ли да се излезе от омагьосания кръг?

Отговор: Михаил Михайлов – Мисля, че в предния въпрос отговорих отчасти. Колкото до липсата на земя в някои ферми, е въпрос вече от миналото. Земя, чисто и просто вече нито има кой да даде или продаде. Нито пък има и свободна земя. Там нещата вече са решени. Ако някой обещава земя, това е чист популизъм. Въпреки това, има и ферми, които нямат земя и оцеляват. През последните години започнаха да се произвеждат груби и сочни фуражи от растениевъди и да се продават дори на цени по ниски отколкото ако някои фермери произвеждат. По въпроса за стопанствата под 20 крави, които не могат да участват в селекцията има доста спорни въпроси. Не искам да вземам страна, но едно от определението за селекция звучи така – от две животни да избереш по доброто.

 Въпрос: През 2017 г. изкупеното сурово мляко от преработвателите е около 560 хил. тона. През следващите години не се очаква да има силно изразено увеличение. Най-оптимистичният вариант допуска повишен млекодобив за преработка до около 600 хил.т. (т.е. с 6% ръст). Отново ли причината е във фермите, които не могат да покрият изискванията за качество на млякото?

Отговор: Михаил Михайлов – Въпросът е много объркан сякаш. По отношение на качеството нещата сякаш се укротиха. Модул мляко сложи някакъв ред. Не искам да съм пророк, но този модул вероятно ще влезе при биволи, овце и кози. Честито за ДПЖ.
В България на практика млякото не се купува по качество и количество на показателите мастни вещества, протеин. От тук идва и заниженото водене на селекцията.
Какво да селекционираш, като ти плащат само за количество мляко.
Фермерите, които казвате, че не покриват изискванията за качество на мляко,  всъщност не покриват изискванията за ферма за мляко. През миналата година вашата прогноза от 600 хил.т за преработка е надмината с цели 30 хил.т, или всичко над 630 хил.т  Но, читателите трябва да знаят, че това е преработеното мляко – всичко. Включително и внесеното от други страни. Вероятно ще намалим производството значително, ако не се направи нещо.
Падат се по 80 кг на човек годишно, което е много близо до някои страни от задните страници на вестниците.

Въпрос: – Твърди се, че българската изкупна цена на млякото е свързана с тази в другите евространи – най-вече с германската цена на суровото мляко. Но според анализаторите съществува значителна асиметрия между цената на суровото мляко и на преработените млечни продукти (краве сирене и кашкавал). Това означава, че цената на млякото и на млечните продукти вървят асиметричноцените на млечните продукти растат много и по-бързо , отколкото цените на суровото мляко. Как бихте коментирали тази асиметрия и не се ли превръща тя в основна опасност за успешните ни млечни ферми?

Отговор: Михаил Михайлов – Първо имате грешна информация. В Германия цената към днешния ден съгласно обсерваторията е над 35 цента, у нас е над 30 цента. Има разлика нали.

Влизаме в Бермудския триъгълник – няма мляко /по статистиката/, магазините пълни, складовете пълни, в къщите има също и дори правим износ. Как става така, пак никой не знае.

Относно цените на продуктите в магазините. Аз не питам за скъпите сирена. Ако качеството е наред, значи и цената е такава. Нормално е да има по 33 процента за всеки – производител, преработвател и търговци. Така че,  въпросът е как има на магазина сирена по 5 лева. Всякаква калкулация показва, че това не е възможно.
Това означава , че някой прави дарение за обществото.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here