Една позната история

0

Един репортаж, който не е за нас. Един репортаж, огледален образ, на това което става у нас.

Кой печели от цената на млякото на рафта?

Преди три години, Румъния влезе в топ 10 на ЕО с отглежданите тогава над 10 млн. крави. Каква е ситуацията днешният ден, по отношение на млечното говедовъдство в страната.

През последните три години Румъния е загубила половината от кравите си. Никой не ги е откраднал.  Реалността е много по-тежка: добитъка е бил заклан, като малките животновъди са се отказали от „скъпите” животни, защото не остава нищо за собственика.

Според лидерите в този сектор, един селянин взема между 35 и 40 стотинки  за литър. Само онези, които са на пазара или са в кооперации, достигат до 65 стотинки  на литър. На рафтовете в магазините, обаче цените са същите, може би дори по-надути – до 2.30 лева за еднолитровата кутия. И не можете да не се запитате къде отиват парите, кой печели и кой губи в румънския млечен бизнес?

„По веригата за производство на мляко, от земеделски производител, преработвател, търговец, разпределението на печалбата е напълно несвързано с производствените разходи и с усилията на земеделските производители.  Нещата са някак си извън контрол и са погрешни. В условията на справедлива производителност и конкурентоспособност, стопанство, което продава мляко за 28-30 евроцента на литър и производство на 25 литра на глава крава, може да бъде рентабилно. При други обстоятелства говорим за загуби” – казава Никусор Чърбан – един от лидерите на говедовъдите.

Голямата болка на румънските земеделски стопани е не само ниската цена, но и факта, че те виждат, че в други страни, земеделските производители на млечни крави се подкрепят за да устоят и дори да завладеят нови пазари. Пазари като тези в Румъния, където 30% от млякото идва от търговия с Общността.

“Една от причините, поради която преработвателите казват, че внасят допълнително мляко, е че то е по-евтино. Предвид факта, че произвеждаме, както поляците  и унгарците, разходите за производство са сходни, как те могат да продават по-евтино? Ние знаем отговора: те имат достатъчно силна подкрепа в страната си” – обяснява лидера.

Селекционери на крави си спомнят как през 2007 г., когато беше въведена помощ за литър, млечното говедовъдство нарасна и производството  се е увеличило от 700 000 тона на 1,4 милиона литра през 2010 г. Със спирането на тази помощ, за една година производството на преработено мляко се срина до 800 000 тона, въпреки че нямаше година на криза или суша. 600 000 тона мляко са влезли в черната икономика.

Възобновяването на тази помощ, изплащана на литър мляко, може да бъде сламката за спасяването на румънското млечно говедовъдство.  Животновъдите дори не разчитат на субсидии или помощта de minimis, които ще бъдат изплащани само за годината, нито подкрепата на Европейската комисия от 8,7 милиона евро, че ще направи живота им весел.

“От тези 8,7 милиона евро, ако направите сметка, при мен във фермата, ще получа по 3 евро на глава животно. В крайна сметка, румънските фермери не изискват невъзможното. Всъщност те питат, какво дават други държави на своите говедовъди. Искаме равенство в Европейския съюз, нещо, което мислех, че ще стане с присъединяването. Вместо това, ако нещата стоят така, след няколко години ще бъдем страната, където ще забравим вкуса на румънското мляко и сирене с аромат на трева, както комисарят Фил Хоган ни похвали преди дни в Карпатите”.

 За Govedovad.com  директно от Букурещ – Костел Чита

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here