Кросбрединг и мляко

0

Не е реклама на ProCROSS, само информация.

Млекопроизводителят от Холандия, Ван Вецел е наясно с това: Кравите му през 2013 г са Холщайн и дават много добра продукция. Обаче, тези крави, изисквали  твърде много време и разходи. “Трябва да се грижиш за една крава, а не да я храниш”,  – казва г-н Вацел. Поради което, фамилията на Ван Вецел променя политиката си за развъждане.

След задълбочено проучване на концепцията за размножаване на ProCROSS и посещение на фирми, които преди него работят по тази концепция, фермера  я прилага с пълно доверие и в своята ферма. Като първоначално осеменява своите бикове Холщайн с Moнбелиард, и след това  пристъпва към нейното напълно прилагане .

Производството от кръстоските се увеличава, освен това  кравите са по-здрави и по-устойчиви.  От 114 млечни крави, за 305 дни, доени с робота, е получено по 12,570 кг мляко с 4,08% мазнина и 3,55% протеин. Най-старите животни са на трето теле. Кравите произвеждат повече килограми мазнини и протеини от чистите животни Холщайн.
Лактационната стойност на животните е от 104 до 374 дни. За чистите Холщайни говеда, стойноста на лактацията е от 97 до 397 дни. Кравите изглеждат здрави и добре замускулени. Освен това те имат и по добро заплождане. Отчасти, поради това са му отпаднали само две крави. От 53-те, които са се доили, 51 са живи. В резултат на това, броят на младите говеда е намалял значително.

Тъй като фермера не е развъдчик, той е работил с компютърна програма за случните планове  повече от 25 години. Вместо такава програма, сега се използват цветни пръстени, които показват породата, с която животното трябва да бъде осеменено. От трите породи, към първите две добавя и Норвежко червено, като използва максимум два надеждни разплодни бика на порода. По-старите крави, които са се доказали, като устойчиви, се осеменяват с доказан бик, а останалите „нископродуктивни” минават само под белгийско синьо.

По този начин развъждането е  просто, инбридингът е нещо от миналото, а хетерозисът е бонусът.

Govedovad.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here