Вземане на млечни проби

1

Пробата мляко взета от ваната е с определящо значение за цената на изкупеното мляко. Преди няколко дни публикувахме статията-

Как се вземат  млечни проби

Поради големият интерес към нея, решихме да включим и нови грешки, които се допускат при вземането на пробите. То няма и как да бъде. Доста фермери са пропищели от някои шофьори и изкупвачи на мляко, които са си направо алхимици. Все пак, ако имаме в предвид това, с което ни запознава статията и го изпълним, ще можем да предотвратим някои „изпълнения” на шофьора или закупчика.

Вземането на пробата млякото от охладената вана или „танк”, извършено от превозвача на млечни продукти, е определящо за цената на цялото месечно производство на стопанството. По този начин е от съществено значение да се извърши правилно, като се избягва появата на фактори, които влияят на резултатите от анализите.

1. Разклащане

При съхранението на млякото в охладителни съдове, е важно охладителите да имат ефективна система за разклащане с 18-25 оборота в минута. Заслужава да се отбележи, че това разклащане не може да бъде толкова бавно, че да не смесва млякото правилно, нито толкова бързо, за да се промени мазнината на млякото, превръщайки я в масло. Разбъркването на млякото трябва да се продължи до момента на вземане на млякото. Когато млякото спре да се разбърква, има тенденция мазнините да плуват носейки със себе си бактерии и соматични клетки. Така взета пробата, ще бъде напълно различна от пробата, която би се събрала, ако млякото е разбъркано..

Видове използвани прибори при вземане на пробата. Необходимо е да се работи с подходящи материали от неръждаема стомана.
3. Саниране / дезинфекция на приборите, с които ще се взема пробата. Те трябва да се измити и дезинфекцирани преди използване.

4. Конвейерни ръце. Превозвачите трябва да дезинфекцират ръцете си и да използват ръкавици по време на вземане на пробата, за да избегнат замърсяване то и.

5. Рутинно вземане на пробата. Тя трябва да се вземе от човек, обучение за това. Процедурата за вземане на пробата е много важна, тъй като е решаващ фактор за представителността на извадката. Промените в рутината, както и различните начини на вземане пробата от различни превозвачи, могат да променят резултатите от извадката.
6. Работа с бутилката, капачката и консервантите. Тази точка е също фундаментална, тъй като ако пробовземача дезинфекцира ръцете си, бутилките и капачките по време на вземането на пробата, ще ги сложи върху мръсна и замърсена повърхност и тази проба няма да представлява съхраняваното мляко. Поради това, от съществено значение е производителят, управителят на стопанството или дояча да присъстват по време на вземане на пробите.

Съхранение и транспортиране на пробата. Пробата трябва да се съхранява в кутия от стиропор  или в изотермична кутия с много лед, за да се запази пробата. Това е особено важно в регионите с горещ климат. Затоплянето на пробата може да предизвика пролиферацията на микроорганизми, като по този начин се променят резултатите от анализа, който в крайна сметка ще представлява цялото съхранено мляко.

Място за вземане на пробата. Пробата не трябва да се взема от изпускателния кран за мляко на ваната, а винаги от горната и част след хомогенизиране то му.
Източник: съвети за бразилските говедовъди

 

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Необходимо е й контрапроба при спор от изследването между изкупвач и производител

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here