“Камемберт” срещу сухото мляко

0

Много пъти, в компания на животновъди, си говорим за порядките у нас и в другите еврпейски страни. Все за пример даваме западняците. Живота обаче показва, че в името на бизнеса се прави всичко забранено и разрешено. Това се случва в момента и със прословутото френско сирене “Камемберт”. За нас нищо ново под слънцето, защото това се случва отдавна с нашето саламурено сирене.

Производителите на френско сирене “Камемберт” протестират срещу факта, че продуктът е разрешен за масово производство от пастьоризирано мляко, а преработвателите имат право да използват марката на защитено наименование за произход.
Миналата година промишлените производители получиха правото да използват етикета на защитеното наименование за произход от 2021 г. нататък. В този случай новото правило позволява  сиренето да се произвежда от пастьоризирано мляко, като само 30% от суровините трябва да е от сурово краве мляко.

Нормандският “Камамберт” се произвежда по специален начин, като се използват определени съставки, включително непастьоризирано мляко, половината от което трябва да бъде получено от нормандските крави, отглеждани в определена област на провинцията. Това е едно от най-популярните меки сирена в света, което трябва да се съхранява на закрито 21 дни преди да бъде продадено, а някои производители държат сиренето най-малко 2 месеца. Оригиналният продукт има силна миризма, която е трудно да се обърка с други сортове сирене.

Всяка година в Нормандия се произвежда само 5 хил. тона оригинален “Камамберт”, който получава специален знак на защитеното наименование за произход, приет на европейско ниво. Редовният “Камамберт”, не от Нормандия и без знак, не е защитен продукт, и всяка година се произвежда в размер на 60 хил. тона.

Производителите на оригиналното сирене продължават „бунта на мравките”.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here