Нещата от живота – говедовъдна ферма „Аци Милк”

Започваме този материал не случайно с една мисъл на великия Паулу Коелю 

„Напоследък много хора се отказаха да живеят. Не се отегчават, не плачат, просто стоят в очакване да мине времето. Те не приеха предизвикателството на живота и животът повече не им отправя предизвикателства.
Ти рискуваш да станеш като тях, съпротивлявай се, посрещни смело това, което ти поднася животът, не се отказв
ай.”

В пълна сила това важи за семейство Атанаска и Иван Банкови от с.Бисер. Водеща  във фермата е Атанаска. То няма и друг начин. За да свържат семейния бюджет мъжът и работи и другаде, през почивните часове и дни е на фермата. Атанаска е преживяла наводнението в с. Бисер. Няколко часа се е държала за една стойката на стената, а отдолу 2-3 метра вода. Така че, вече нищо не може да я уплаши.

През 2016 г семейството купува две крави от породата Българско родопско говедо. Идеята е била да задоволяват нуждите на семейството с мляко и собствено приготвени млечни продукти. Доброто отглеждане на кравите води и до получаване на повече мляко, което семейството вече не може да консумира. Да се дават двадесетина литра на изкупвачите не върви.
Прецакан си от всякъде.
И тогава решават да направят малка семейна говедовъдна ферма. Изпълняват точно постулата на Паулу Коелю – другите говедовъди в района, стоят и чакат да мине времето /в чест на истината трудно е да си говедовъд и да се развиваш в днешния ден/. С някои друг лев де минимис, нищо не можеш да направиш, затова те решават да се съпротивляват  и посрещнат смело това, което им поднася живота.

Новото предизвикателството – говедовъдството,  е подплатено с нещо. Не почват от зелената поляна. Имат обор, купен при раздържавяването, имат и собствена земя, имат и най-важното хъса за работа.

Сега в обора има вече 27 крави, от които 20 са от БРГ, със съответните сертификати и снимки. Подали са молба за членство в асоциацията и съответно преминаване под селекционен контрол.

Отглеждането на кравите е оборно-пасищно. Зеления ресурс в този край трябва да се използва, в противен случай се хващаш за сламката. В обора, дажбата се допълва с 5 – 6 кг концентриран фураж и за десерт люцерново и ливадно сено.
Някой ще каже, при такава дажба и аз мога да гледам крави.

Кравите обаче се отблагодаряват. Средната млечност от крава е 21 кг дневно. Рекордьорката  Юлка е стигнала 35 кг. Скоро отелената юница – Кирилка /кръстена на ветеринара Кирил Кирилов, които се грижи за ветеринарното обслужване/ е стигнала 25 кг мляко на ден.

Последните изследвания за качество на млякото показват – 5.4 м.в, 3.6% протеин и 9.8% СБО. Соматичните клетки също са под средното от изискванията.

Заплождането е изкуствено и сега се запложда  с един от добрите бици – Кинг.

Доенето е ясно, че все още е на гюмчета, но изграждането на малка доилна зала вече е на дневен ред. Кравите се връзват, само когато се доят и отново на свобода.

С фуражите за сега, сякаш въпросите са решени. Люцерната е 200 дк и най-важното е, че е поливна. Има още 150 дк ливади  и 400 дк пасище. Концентрирания фураж се приготвя в цех по тяхна си  рецепта.

Атанска , е непрекъснато в движение – добре, че фермата е близо до къщата им. Все пак има и домакинска работа. Нормално е да има един работник, който е и пастир.

Резултати те от домашно приготвеното сирене не са отлични, те са повече от уникални. Дегустирали сме го, сиренето е страхотно.
Както казват, апетита идва с яденето и малко производство на сирене по Наредба 26 също е включено в програмата на фермата.

Поне засега семейството се „съпротивлява” и прескача многото „препятствия”.

Да им пожелаем успех и пак да ни поканят в с. Бисер при откриването на доилната зала и мини мандрата. Разбира се, да увеличат и броя на животните, ако искат да постигнат нещо повече /не казваме да оцелеят, те са доказали, че го могат/.

За вас от с. Бисер – Михаил Михайлов и Тоня Мишева

Govedovad.com

 

5 КОМЕНТАРИ

 1. Не се връзвайте на хвалбите им .На тях за това им плащат.Не теглете заеми и не се разширявайте защото ще останете на улицата или ще заробите и децата си.Това което правите е лудост и не си заслужава усилията и инвестициите заради ниските доходи и целогодишната заетост.Това е най тъпият начин да си прекараш живота.Трябва да ме послушате и да се борим за смяна на модела само тогава можете и да успеете.

  • г-н Малджански, крайно време е да определите модела, който защитавате. Един път говорите за големите ферми от миналото и за структура, която в днешното време не е реалистична, следващ път говорите за семейните ферми и за съживяването на селата и сега заставате срещу този модел.
   Ние искаме да разкажем, какво се прави по света, а всеки сам си избира пътя.
   Как да ви вярват фермерите, като всеки път говорите различно….

   • в случая Малджански е прав. Иван е полицай и не работят сами, така че не се връзвайте на написаното/ненапразно е спестено какво работи мъжът/. Атанаска е от Харманли и е преекспонирано преживяването й в наводнението. Придобиването при раздържавяването на имуществото/обори, ниви и прочие/ също не може да се разглежда като чиста монета.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here