Германските ветеринари без компромисни

0

Германските ветеринари са оставили „меките” ръкавички за виенския валс. Когато има заболяване се действа безкомпромисно. Допълнението е само, че те са си свършили работата съгласно нормативната база документи.

IBR е диагностициран в нова ферма за отглеждане на едър рогат добитък в Waldfeucht, Германия.   Общо 500 крави и млади говеда ще  бъдат заклани. Тази строга мярка е следствие от статута на член 10 на IBR, който Германия има. Този статус забранява ваксинирането против IBR. ветеринарната служба на региона е съобщила и  причинителя говежди херпесвирус тип 1 (BoHV1).

От края на 2017 г. вирусът BoHV1 циркулира в този район и  е четвъртата инфекция за година и половина. В края на 2017 г. 140 млекодайни крави са заклани. През пролетта на 2018 г. ги последват още 180 животни от ферма за крави с бозаещи телета. През юни 2018 г. нови 260 крави са ги последвали. В една от фермите са се отглеждали животни  с поразително добри кръвни линии.

Района на заразата е много близо до холандската граница, но там се действа по друг начин за справяне с това заболяване.
“Разликата с холандския подход към IBR е, че Германия е страна по член 10 (без IBR), а Холандия е страна по член 9. В рамките на Европа е договорено, че държава от член 10 не трябва да извършва ваксиниране срещу IBR и че в случай на огнище на IBR стадото на съответното ферма трябва да бъде заклано. В  страна по член 9 можем да се справят с вируса , чрез ваксинация..Въпреки това,  животновъдите трябва да разглеждат това огнище на IBR като  ясно предупреждение за стриктно спазване на хигиенните мерки във фермите.. Разбира се, с поглед към посетителите.

Според службата за здравето на животните (GD) при гъстота на добитъка на повече от 20 ферми  в радиус от един километър има по-голям шанс за предаване. GD посочва проучване, което показва, че ако BoHV-1 вирус  влезе в здрава ферма има вероятност  повече от 50% от животните да се заразят. В зависимост от бизнеса, инфекцията може да се разпространи в цялата компания в рамките на 4 до 8 седмици. Разпространението на вируса става по-бързо при интензивни възможности за контакт, например когато всички животни се настаняват в едно помещение.

IBR -Заразен ринотрахеит по говедата (Rhinotracheitis infectiosa bovum) – ostroprotekayuschih заразно вирусно заболяване, характеризиращо се с висока температура, обща депресия, конюнктивит и предимно простудни некротични лезии ВЕИ- piratornogo тракт и генитален тракт. В зависимост от локализацията на инфекциозен говежди ринотрахеит вирус може да предизвика аборт, конюнктивит, енцефалит, и увреждания на стомашно-чревния тракт.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here