Представяме ви – говедовъд №1 на Русия – Стефан Дюр

0

Относно Стефан Дюр имаше критики, имаше и изказване, че той е човека на Путин в кооперирането. Всеки може да коментира, каквото си иска. Най-важното обаче са цифрите.
Холдинга за който отговаря Стефан Дюр в момента произвежда 1800 т мляко на ден, значително повече отколкото
България, средния добив от крава е над 30 кг на ден, и от няколко месеца той е и председател на една от двете говедовъдни организации на Русия.
Въпросите са задавани  Дейри нюс.ро

На пазара казват, че Еко Нива е балон. Така ли е?

Не разбирам как може да бъде това. Ние наистина се развиваме много бързо. Земята е обработена, построени са обори, животните се доят. Навсякъде в новите комплекси млякото е повече от 30 литра от една крава. Това са доста добри показатели. Щеше да е съвсем друго нещо, ако построихме комплексите и те сега са  бездействащи. Но най-често се случва обратното – строителството все още е в ход, а кравите вече  се доят.  Днес произвеждаме 1900 тона мляко и преработваме 200 тона на ден. Това все се още не е достатъчно. Трябва да преминем през етап, в който ще преработваме още повече мляко.

Много хора казват, че имаме големи заеми. Но ако ги сравните с произвежданите сега количества мляко, те са много по-малко, отколкото преди три години. Ако кредитите растат по-бързо от производството, това е лошо.

Освен това по-голямата част от нашите кредити са субсидирани, което е 3% годишно, което  позволява да бъдат обслужвани нормално.

Има ли процентно съотношение между вашите инвестиции, държавна подкрепа и заеми?

Ние купуваме предимно земя без кредити. Млякото, което произвеждаме , се дължи на факта, че фуража е засята миналата пролет. И това също е инвестиция. Давам част от храната на млади животни, възвращаемостта на вложените средства ще бъде след година-две.
Залагаме на един продукт – това е млякото. И вече  се научихме как да го произвеждаме ефективно и рентабилно. И ако има печелившо производство, можем да растем без да се страхуваме от дълга.  При 10-12% годишна лихва не бих го направил, но на 3% мога. И съм сигурен, че държавата ще изпълни поетите задължения.

Правителството може да реши, че няма да ни дадат нови заеми при облекчени условия. Тогава ще спрем строителството за известно време, след това ще го възобновим, но не с толкова бързи темпове.

Миналата година завършихме 8 комплекса. Започнахме да строим през пролетта, през есента вече ги пуснахме и сега получаваме голямо количество мляко. Тази година планираме да направим 12 комплекса, вече са в процес на изграждане. Подготвяме и фуражи. Ние си закупваме част от животните от чужбина, част – от  нашите юници и от други комплекси.

Освен това получихме 25% възстановяване на капиталовите разходи. Всичко това много помага в първата година, когато е най-трудно.

Малко по-различно е с преработката и с продажбата на готови млечни продукти. Тук страховете са по-оправдани. Ние също подхождаме към тези проекти много внимателно, така че, те да са толкова стабилни и ефективни, колкото и производството на мляко.

Що се отнася до персонала … Миналата година имахме повече от хиляда стажанти. Плащаме стипендии в университети, организираме екскурзии за студенти. Провеждаме четиримесечни курсове за най-добрите възпитаници, а тези, които завършиха нашите курсове преди 4-5 години, вече са много добри специалисти.

Всички наши животински комплекси са сходни помежду си и например заместникът знае, че след няколко години има всички шансове да стане лидер. И това се случва: изграждаме нов комплекс и го определяме като основен, даваме му няколко специалисти с опит.

За нас е много по-трудно да намерим агрономи, защото не сме най-престижният работодател в тази посока. Но с млякото сега имаме изява на пазара, заради която много младите хора искат да дойдат при нас. Така че, не подкрепям онези, които казват, че няма персонал, които не иска да работи в провинцията. Има много млади момчета, които искат да работят. Основното е да се мотивират правилно: заплата, отговорна работа. Имаме мениджъри на възраст 25-28 години. Йерархията на шефовете за днешната младеж вече не е толкова подходяща, затова нашата компания има доста демократична структура. Що се отнася до материалната сигурност, това не е само заплата. Хората трябва да живеят не по-лошо, отколкото в града. Имаме нужда от инфраструктура, работен график – имаме един и половина или два почивни дни седмично.

Честно ли е според вас, че при разпределянето на субсидии, приоритет  от държавата имат големите производители ? Това е риск както за вас, така и за държавата.

Ако вече получените заеми  продължават да се обслужват, няма да възникнат проблеми. Ако не, тогава, както казах, или няма да изграждаме нови комплекси, или ще бъде много бавно.

Държавата, на първо място, подкрепя инвестициите. В Германия например те подкрепят опазването на ландшафта, околната среда, екологията и развитието на туризма, защото там няма недостиг на производство. Но Русия е страна, която се нуждае от модерни инвестиции, включително за мляко. Държавата подкрепя индустрията да бъде ефективна, за да се отърве от недостига на мляко. Типичните ферми днес са за 400 глави, с вързано отглеждане. С течение на времето те си отиват, защото младите хора не искат да доят кравите за 10 хиляди рубли/ 270 лева/ в такава ферма. Всяка доячка  трябва да получи поне 30 хиляди (800 лв), но в повечето стопанства не може да се платят такива пари. Съответно държавата поддържа модерните комплекси.

Миналата година стартирахме осем комплекса, от 3000 глави до 6 000. Съответно получихме голяма подкрепа.

Има и други субсидии – на хектар, на литър мляко. Всички те получават, а ние, като голямо предприятие, получаваме по-малко. Във връзка със собственото си производство, земеделските стопани получават дори повече от големите предприятия, ако се брои за крави.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here