Със земеделската техника на пътя – ВНИМАТЕЛНО

0

Статията посвещаваме на наш приятел, който се подхлъзна с колата си, по оставена кал, от гумите на трактор. Последствията са ясни.
Както винаги, с идването на пролетта започва полската работа – оране, брануване, култивиране, сеене, торене и още куп други мероприятия. На всички ни е ясно, че мотичките и търмъците ще виждаме в скоро време само в музея.

Тежката работа  сега се върши от машините. Но те трябва да стигнат до полето, защото работното им място е там. И след като си свършат работата, трябва да се предвижат до следващата нива и така до края на есента.

Какво трябва да знае земеделският производител, като потребител на пътя?

По най-натоварените маршрути зад тракторите понякога има задръствания.

За съжаление, колкото и да внимават производителите, всяка година има произшествия със селскостопански машини, като голяма част от тях са по пътищата.

Бъдете внимателни, особено по най-натоварените маршрути, където опитите за изпреварване на трактора от водачите на автомобили, могат да създадат опасни ситуации. По някой път, поради значителен трафик, бавно движещите се селскостопански машини  причиняват опашки от превозни средства и водят до опасни маневри, свързани с изпреварването. Има и опасни ситуации, свързани с използването на изходи към  и от полето – трактор, който се присъединява към трафика (по главния път), има много по-ниска скорост и ускорение в сравнение с леките автомобили,.

Проблеми.

Кал от трактори и селскостопанска техника
Калта от колелата на трактора често остава на пътя.
Преди да излезете на пътя, почистете колелата от най-голямата кал. Макар и грубо. Един хлъзгав път може да коства живота на някого. Замърсяването на повърхността  на пътното платно, оказва значително въздействие върху пътната безопасност, тъй като води до хлъзгава повърхност на пътища.

Внимавайте при преминаване през мостове. Особено ако имате голям, тежък трактор с закачена машина или ремарке. Изчислено е, че на пътища от по-ниски категории (не национални) голяма част от тях са построени преди повече от 50 години (и следователно за напълно различни превозни средства, отколкото в момента), и са с товароподемност до 30 тона. Проверете поносимостта и способността на моста, бъдете внимателни. – Преместването на големи селскостопански машини по много от мостови трябва да се извършва изключително внимателно, а по някои мостове, големи трактори не трябва да се движат изобщо.

Спускането към полето трябва да отговаря на определени изисквания, да има твърда повърхност  или определена ширина. За неговото изграждане или реконструкция е необходимо и административно решение.

Шофирайки на тъмно или в мъгла, започваме да оценяваме ефективното осветление.

Задължително светлините на машините трябва да работят, защото много пъти се налага предвижване и работа през нощта. Няма да казваме, че също така, трябва техниката на полето да е минала съответните прегледи и има необходимите разрешителни за работа.
Водачите също трябва да имат съответните категории за управлението на машините.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here