Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и ще научите много за животновъдството, а и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете е 120 секунди, за да сте актуални!


ЕСТОНИЯ: цените на млякото в Естония намалява седми пореден месец. В сравнение със същия месец на миналата година, те са намалели с почти 8%. Средната изкупна цена на млякото възлиза на 301.76 евро на тон или малко повече от 30 цента на  литър..

 • Обемът на изкупеното мляко през миналият месец е 65 900 тона, /значително повече от това, което произвеждаме в България/ което е с 3% повече в сравнение със същия месец на миналата година.
 • Големите вериги за търговия на дребно през последните месеци запазват цената на най-евтиното мляко на 49 цента за литър.

  АВСТРИЯ: селското стопанство произвежда достатъчно говеждо, телешко, свинско, мляко и сирене, за да задоволи местните потребности на хората от тези продукти
  През 2017 8., нивото на осигуряване на австрийското население с риба е само 6 % , от  птиче месо – 71 %, яйца – 87 %, а производството на петрол в Австрия покрива само 73% от нуждите на страната.
  Междувременно в Австрия има “излишък” от производството в животновъдството. Миналата година, е произведено  42% повече говеждо и търсенето телешко месо, 16% над нуждите е сиренето, 2% от свинско месо, а  мляко и кисело мляко с 64% по-високи от националните нужди на Австрия.
  Потреблението на месо в Австрия през 2018 г. се е понижило с 2,2% в сравнение с миналата година. Средната консумация на месо и месни продукти на глава от населението в Австрия през 2017 г. е била 94,8 кг.. Мляко – 84,8 литра, сирене – 22.3 кг, масло – 5.4 кг и по 239 яйца на  човек.


  ЕГИПЕТ: в гробницата на Фтаме, е намерено сирене от овче и козе мляко. Оригиналната консистенция на намереното сирене  е сравнима с днешната, но вкусът е много кисел. Това са остатъци от сирене отпреди 7000 г. При определянето на парче сирене в гробницата са открити и бактериите Brucella melitensis . Тези бактерии са отговорни за бруцелозата, която атакува едрия рогат добитък, овце и кози. След откриването на тази бактерия  е получено директно доказателство за наличието на това заболяване в древността.


  ПОЛША: полският гражданин е изпил 223 литра мляко през 2018 г. В сравнение с 2017 г. средната консумация на бяла суровина се е увеличла само с един литър. Все пак, като се вземат предвид данните от 2005 г., интересът към млякото сред потребителите се е увеличил  с 50 литра. Увеличението на потреблението е резултат от увеличаването на вътрешното производство и покупка на мляко и значително подобрение на доходната ситуация на населението свързани с увеличението на заплатите и изпълнението на програмата.  През 2019 г.  потреблението на мляко ще достигне прибли-зително 226 литра на човек . 


Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here