Още за сиренето Камемберт

0

СВЪРЗАНИ СТАТИИ: 

“Камемберт” срещу сухото мляко

Класическите размери на Камемберт са дебелина 3.1 см, ширина 11.3 см и тегло 340 грама произведено от 2  литра мляко.
Това френско сирене от краве мляко вероятно е най-доброто.
То е невероятно популярно сред любителите на сирена и заема първо място в Топ 10 на френските сирена. Невъзможно е да бъдат хванати всички нюанси на сиренето Камемберт. Първоначалният вкус може да бъде мек, възсолен, маслен и наситен с аромат. Друг може да открие, че е подчертан вкусът на гъби, чесън или ядки.
Единствената възможност е да се отдадете на вкуса и да не спирате да ядете, в комбинации с пъпеши, грозде и горски плодове. Запазената марка на сиренето Камемберт е неговата дървена кутийка в която зрее.
Меката маслена вътрешност на сиренето и наситения му вкус, ще доставят истинско удоволствие на ценителите, особено в съчетание с шампанско, червени вина и сайдер. Френският поет Леон-Пол Фарг описва аромата на Камемберт като “миризмата на божиите крака”.

Според легендата по време на Великата френска революция, една жена  е спасила монаха Жан Бонвуст, който се е криел. Той  за благодарност ú дава рецептата на това сирене. Сиренето било с тънка ципа, покрита с бяла плесен.

Мари Харел, леко модифицира рецептата и започва да прави сирене, което скоро става много популярно сред съседите си, а след това и по целия свят. Тази история става публична в началото на 20-ти век.  През 1928 г. във Вимутиер е издигнат паметник на Мария Харел.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here