Селекция в планината – трудно, но не невъзможно

Често чуваме, колко е трудно  да се прави селекция в планината.
Че е възможно обаче, това да се случи, както добра селекция, също така и репродукция, доказват двамата съдружниците от Сливен – Пенка Янкова и Генчо Иванов. Тяхната фирма “Еко Мийт” е специализирана за отглеждане на месодайни говеда от породите Абърдийн Ангус и Херефорд.
Еко фермата е разположена във високопланинскито село Боренци, в планината между Елена, Котел и Стара река. Трева колкото искаш, животни колкото искаш, хора – тук там. Позната родна картинка.
Целите, облечени в изпълнението на задачите водят фермата напред. Преди няколко дни, фермерите заедно с експертите от “Геномика” ООД – Сливен, извършиха преглед на цялото стадо. Констатациите показаха, че животните са в отлична кондиция след края на зимата /все пак си е 1000 м и нагоре/.

Направена бе и проверка на първата група от десет осеменени животни, използвайки методите на синхронизацията. Резултатите повече от добри – д-р Григоров докладва за шест бременни крави. Извърши се и подготовка на втората десетка.
В програмата за фермата е записано – 40% от кравите да бъдат осеменени изкуствено с материал от много добри бици. Да се гони 50% заплодяемост и да се използва синхронизацията.
Останалите крави се заплождат естествено с проверени бичета от най-добрите майки в стадото. Разбира се, че се гледа да не се допусне инбридинг.
Не се плашете.
Наистина е много трудно в планината,  но както се вижда от действителността –  е съвсем възможно.

д-р Николай Григоров
Михаил Михайлов

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here