Говори говедовъд №1 на Русия – 2 част

0

СВЪРЗАНИ СТАТИИ:

Представяме ви – говедовъд №1
на Русия – Стефан Дюр

ЕкоНива: 2000 тона мляко
всеки ден!

Интервю на dairynews.ru с говедовъд №1 на Русия – Стефан Дюр

Цялата млечна индустрия казва, че няма пари за сектора, че като цяло млекопроизводството е трудно и нерентабилно, оборотът е дълъг и инвестициите не са много. Но има и EkoNiva, която през последните години показа огромен растеж. Вие или лъжете или имате тайна, която  искаме да споделите с нас сега?

ПЪТЯТ ДО ДНЕС – говедовъдството на България /11/

Стефан Дюр: – Няма тайна. Една от задачите, които си поставих, като председател на ЕкоНива, е създаването на комисия по икономика. Необходимо е да се разбере икономиката на индустрията  мляко като цяло.
При нас, в ЕкоНива се правят само справедливи разходи, защото днес този въпрос е много размазан на всички нива в управлението на много предприятия. Всеки предприемач трябва да има печалба, поне за по-нататъшното развитие на предприятието, което ръководи. Аз съм против регулирането на цената на млякото, но това, което обсъждаме с Министерството на земеделието, трябва да доведе до разумни цифри за различните комплекси. Ако комплексът излезе от инвестиционната фаза, това са първите две години, след това, от третата година, можем да се конкурираме по цена с всички домакинства в света, с изключение на Нова Зеландия, Ирландия и други, които имат специални условия.

 Значи сега имате по-ниска цена от другите руски играчи?

Стефан Дюр: Сравняването е трудно. От началото до трета година, цената може да достигне 40 рубли (0,94 лева) на литър. След това започва да намалява, и аз считам за нормална цената на 22 рубли (0,55 лева).

 Можем ли да кажем, че Стефан Дюр е успешен ?

Стефан Дюр: Имаме с какво да работим, по-точно с това, което получаваме от зърното, което сами отглеждаме. Млякото ни може да бъде подобрено, въпреки че вече сме на световно равнище. Често сравняваме разходите, които правим с американците и виждаме, че  положението не е съвсем лошо. Ние имаме по-евтини фуражи, стадото ни от ремонтни животни – е на много добро ниво. Но иначе пък имаме загуби от вътрешни административни разходи: например столовете за храна на персонала ни, автобуси – да ги транспортираме до работното място. Когато набираме персонала си, ние се стремим, той да бъде от местните, от най-близките градове и села до нашите предприятия и ниви.

По отношение на инвестициите, ние харчим почти колкото американците и по-малко от европейците.

Но не всеки получава заеми в размер на 3%. 

Стефан Дюр: Роселхозбанк вярва в нас, Сбербанк също финансира някои  наши комплекси. Въпреки, че имахме много трудни моменти, когато никой не вярваше в нас. Не беше лесно да се докаже обратното и аз добре разбирам всеки, който сега е в същото положение. Доказахме, че можем да произвеждаме мляко, докато преработката му е малко по-труден за осъществяване и реализация процес, и най-вече за пласирането.

Вярвам, че банките трябва да обърнат внимание на онези, които наистина искат да работят, които могат да направят хубава семейна ферма.

В продължение на няколко години Русия получи ръст на развитието в птицевъдството и свиневъдството. Следователно вече настъпи моментът, когато трябва да мислим за износа. По същия начин, и за млякото, което произвеждаме, и чието количество все повече се увеличава млякото. Много се надявам, че в рамките на 3-4 години ще имаме ръст в млекопроизводството, и държавната подкрепа да остане същата. Тогава вече ще можем спокойно да помислим за износ. Ембаргото малко помага сега, въпреки че, ако зависеше от мен, бих премахнал санкциите и за  двете страни.

Трябва да сме готови да се конкурираме с производителите на млечни продукти по целия свят. В Европа вероятно не сме добре дошли, въпреки че, с някои сирена можем да се конкурираме даже на световно ниво. Може би в бъдеще ще можем да изнасяме и за Африка. Затова е напълно логично да се разчита на износ. Ако не мислим за това още от сега – значи сме обречени.

Вече сме сертифицирани за износ за Китай и бихме искали още тази година да започнем да изпращаме малки партиди. Ще направим това самостоятелно или съвместно с други сродни предприятия, и разбира се също с помощта на Министерство на земеделието.

източник: dairynews.ru

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here