Производство на суровото мляко – февруари

6

Минаха три месеца от началото на годината. По отношение на изкупните цени може да се каже, че няма кой знае какви размествания. В някои ферми цената падна със стотинка – две. Фермерите мълчат и чакат, млекопреработвателите чувстват, че млякото ще става все по-малко и също мълчат. От „вестоносците” – разбирай шофьорите на млековозите – фермерите чуват, че няма мляко. Чуват също, че не цените ще се увеличават, а точно обратното – ще падат.

На някои мандри им трябва много мляко и не смеят да си правят експерименти с фермерите, да намаляват цената на млякото. Други искат, но се въздържат, да не останат без мляко и контрагенти. С други думи, игра в центъра на скрити пасове. Сега поне не се чува великата простотия от минали години – зеленото излезе, цените падат. То зеленото въобще го няма.
То и кравите дето търсеха зелено и тях вече хич ги няма.
Някои от млечните ферми фалираха, други сменят визията – от мляко – за месо. Новоизграждащи се – на боб зърно.
Както в предния анализ казахме, броят на млечните крави е под прогнозата. То няма и как. Само с 50-60000 юници на 250 000 крави не може да има ръст на стадото.

Какво се случи през месец февруари.:

Преработени са от предприятията 47 863 т мляко от крави, биволи, овце и кози. В това количество не знаем колко е от внос, но цифрата не е голяма. Само кравето мляко е 47 086 т, а от останалите видове 757 т. В сравнение с януари е произведено  мляко с 945 т в повече. Това се дължи на увеличение на кравето мляко със 750 т и на другите млека със 195 т. С други думи, става дума за увеличение от  3-4%.

В сравнение с произведеното мляко през януари – февруари миналата година, имаме произведено краве мляко по-малко с 5351 т  от всичкото мляко.
Кравето мляко е по-малко с 5478 т , но другите млека са със 127 т в повече. Очаква се през март да има увеличение на полученото мляко, имайки в предвид очакваният по-голям брой отелвания, а също и започване кампанията овче мляко.

Михаил Михайлов

Михаил  Михайлов

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

6 КОМЕНТАРИ

  1. хем нямало крави и респективно мляко, хем изкупвачите щели да смъкват цевите…. Това някаква марксистко-болшевишка планова икономика от руски тип ли е…

  2. Това не е вярно,цените при нас в Ямболският регион паднаха.Плащат с 4 стотинки по малко.

  3. хем нямало крави и респективно мляко, хем изкупвачите щели да смъкват цевите…. Това някаква марксистко-болшевишка планова икономика от руски тип ли е….

    • Аз също следя и понякога прочитам постовете. Прави ми впечатление, че често се публикува неясна или дори профанизирана (за да не употребя по силна дума) информация.

ОСТАВИ КОМЕНТАР