Елитни бици действат и у нас

0

Излезе априлската класация на биците.

 Ефективността на селекцията в значителна степен зависи от точността на оценките на предска­заната и реализираната развъдна стойност на животните. В модерното говедовъдство, целта е колкото е възможно по-рано разплодника да има достоверна развъдна стойност, да му се доверят и селекционерите и да започнат да го използват. Сега за да определим оценката на бика се използват доста методи. Скоро писахме, че дори в ембрионална възраст можем да знаем много за разплодника.

Без развъдната стойност на бика не може да се направи нищо и затова месеците април, август и декември се чакат с нетърпение от селекционерите, за да видят новата класация на биците. Сега сме месец април. Развъдните им стойности вече са публикувани. Фирмите, на които водачи са техните бици се гордеят, другите, които са по-надолу, се амбицират и почват работа за следващата класация.

За наша радост, се оказа, че водещи бици от сегашната класация, има представителност и у нас, и семенна течност от тях  може  да бъдат намерени в съдовете на “Геномика” ООД – Сливен

Кои са тези бици.

Шампиона Rubicon на STGenetics, за  декември 2018 и трети от априлската оценка – 2019. Rubicon вече работи в БГ фермите като Ultrasex 4M. Новите оценки на бика, са на база данни за над 4100 негови дъщери, отглеждани в 800 ферми с TPI 2794 доказават неговите топ качествата.
Първите приплоди на този супер бик се очакват в най-скоро време във фермата на Янкови –с.Леново

STGenetics отново е на върха в Американската класация с бик DANTE. Повече от 840 дъщери, с TPI 2825, бика е абсолютния номер едно по американската развъдна програма. Дози сперма от Rubicon STGenetics и DANTE са налични,  като UltraSex 4M и се доставят от партньорите на STGenetics в България –

“Геномика” ООД – Сливен 044624178.

Сега е момента да изскочите напред

Бикът MERRGUY 551HO03530 е лидер по геномна оценка
+ 165 GRZG в Германия. Има налична сперма  SexedULTRA 4M и може да се достави от представители на Геномика в страната.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here