Цена млякото – март 2019 г

0

Не вярвам ние да сме повлияли на политиката на мандрите, пишейки, че в Европа фермерите знаят изкупните цени на млякото за месеца още в края на предхождащия месец. Факт е обаче, че много наши мандри, вече предварително изпращат писма до своите партньори за промяната на цената, ако има такава. Лошото е, че през последните няколко месеца, цената пада /съобщено с писмо разбира се/ с по една стотинка на месец.

Ето какви писма изпраща едно от най-големите предприятия в Европа.

Гарантираната цена на FrieslandCampina спада с 0.50 евро в сравнение с гарантираната цена от миналия месец (36.50 евро). Цените на суровото мляко, платени от референтните компании, се очаква да спаднат леко този месец поради малко по-ниските основни цени на млечните продукти.
Този месец стойността на протеина е 587,66 евро, стойността на мазнините е 293,83 евро, а стойността на лактозата – 58,77 евро на 100 кг.
Гарантираната цена от 36 евро се отнася за 100 кг мляко с 3,47% протеин, 4,41% мазнина и 4,51% лактоза и е без ДДС. Сумите се прилагат за средно годишна доставка на  800 000 килограма мляко.

Ако някой не знае, какво означава гарантирана цена, това е цената, която фермера ще получи за месеца, без значение дали цените на пазара ще паднат. При търсене на мляко и добри пазарни цени, изкупната гарантирана цена, може да отиде нагоре. Нашите писма са по-прости, защото у нас млякото се изкупува на килограм, сякаш другите показатели не съществуват. Миналата година имаше няколко мандри, които даваха бонус за висок протеин и маслен градус. Джак пота, обаче тази година не пада. Този начин на изкупуване на млякото оказва влияние и на селекцията, която се води най-вече за количество мляко.

Каква е ситуацията на пазара за мляко. В моя материал

Производството на сурово мляко – февруари

се вижда, че преработеното мляко през януари и февруари се движи в рамките на 48-49 000 т краве мляко, което е по-малко отколкото същия период за миналата година. По официални  данни през март за кг  сурово мляко е платено по 30.94 цента. Интересното е, че имаме увеличение в сравнение с февруари от 0.01 цента.

За същия период имаме сигнали от фермери, че всеки месец цените падат с по една стотинка, въпреки, че произвеждат повече от един тон мляко дневно. Така че, в тази цифра сигурно има пропуски.

Средната цена, давана в ЕО за март е 34.85 цента за кг мляко, като за трите месеца има намаление от 0.08 цента. През март цените падат с много малко в 13 държави, в други осем се увеличават и в останалите запзват нивото от февруари.

Интересна е цифрата за България – увеличение на изкупните цени от 0.01 цента за март. Най-високи са цените в Кипър – 58 цента, Малта – 47 цента, Италия – 40 цента, Гърция – 39 цента и др.
Най-ниски са изкупните цени на млякото в Литва и Латвия -30 цента и плътно до тях България с  30.94 цента. Като съседи, Румъния е плътно до нас с 30.93 цента, но има едно но – там се дават допълнително по 17 евро за един тон предадено мляко с документи.
От цифрите трудно може да се направят някакви изводи. В страните, където млякото е малко, се дават най-високите цени. У нас ситуацията е подобна, малко производство на мляко, но се дават най-ниските цени. Ако има причина за това някой трябва да я каже. Простата сметка показва, че при средна дневна млечност от 20 кг приходите ще са около 12-14 лева. В тази сума трябва да се вмъкнат всички разходи на стадото. Включително издръжката на младите животни и пресушените такива. Сметките показват, че при минимални ставки, издръжката на една лактираща крава е над 12 лева. Значи младите и пресушените ще са на симбиоза. Поне тази година не ни подхвърлят  – зеленото излезе, нямате разходи, сваляме цените.

 

Всъщност, всичко е съвсем нормално. Нямаме анализи, няма визия, няма производство / поне засега/.

Симбиоза (от гръцки: symbiosis съвместно живеене на два или повече организма) е взаимоотношение на определено равнище между два организма, от което те могат да имат едностранна или взаимна полза.

Govedovad.com – Михаил Михайлов

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here