“Мляко от сено” – пълен напред

0

У нас се води „биологична битка“. Кой крив, кой прав, още не може да се разбере. За да има напрежение, значи има и причина. Вероятно двете страни си знаят причините и разчистването на сметки ще продължава, както е тръгнало. Други обаче, отдавна са заровили томахавките и отчитат добри резултати при биологичното животновъдство.

С голяма популярност  в Швейцария се ползва млякото от сено (на кравите, от които се получава млякото, в дажбата им преобладава сеното).
Изискванията са жестоки. Млякото от сено в Швейцария преследва по-високи стандарти и изискванията са по-високи отколкото, например в Австрия.  Швейцарските овцевъди трябва да спазват производствената система за производство на мляко и месо на базата на пасища. Кравите трябва да имат редовен всеки дневен открит пробег. Храненето с картофи, все още не е разрешено.

Въпреки това от организацията Heumilch за Швейцария, отчитат много добри резултати за 2018 г.   Регистрирани  са 5 нови млекопреработватели с 86 млекопроизводители (общо 91). В края на годината  „индустрията  млякото – сено” в Швейцария включваше 26 млекопреработватели и 259 млекопроизводители.  Добивът на мляко, получаващо премия, е увеличено с 45% до над 10 милиона килограма.

 Визията на Heumilch Switzerland е 100 милиона килограма годишно. За 2019 г. целта е увеличение от 50% на 15 милиона килограма. Основният продавач на млечни продукти от сено е Coop.
През 2018 г. сдружението също така изнася първите си продукти в Германия и САЩ.  Млякото от сено също се използва и за направата на отлични сирена – Ементал, Неудорф и няколко марки полутвърди сирена.

Организацията съществува и работи от  14 юли 2016 г. Млякото от сено се произвежда без силаж. Кравите ядат предимно трева и сено.

Нарочно оставихме отговора на въпроса, който най-много интересува производителите и правилно – цената на техния продукт. Един килограм мляко получено след консумация основно на сено се купува за 73 сантима, което се равнява  на 1.30 лева.

Източник: Hay Milk

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here