Прочетохме присъдата на “старите животни”

29

Преди доста години прожектираха един филм “Уморените коне ги убиват, нали“ Уморени ли са нашите животни.

Какво прочетохме във фейсбук:

„Днес ми изпратиха копие от писмо на БАБХ, в което най-общо е казано, че по служебен път ще бъдат изключени от животновъдните обекти, животни над определена възраст, без да се отчита дали са от автохтонни или комерсиални породи.
Очевидно не се отчита факта, че за селекционерите и развъдчиците на автохтонните породи, един от ключовите признаци е дълголетието на животните и стопанското им използване.
Интересно е, че се говори само за видовете говеда, овце, кози и свине, а нищо не е казано за конете.  Това писмо е продиктувано от желанието на ветеринарната администрацията да пресече злоупотребите с ползването на “вечните” ушни марки, вместо да потърсят работещи модели, действително това да не се случва на терен, като се засили контрола, върху частно практикуващите лекари.
Обаче това е и несъобразяване с основни селекционни признаци, записани в развъдните програми на асоциациите работещи с автохтонни породи.“

С горе цитираното писмо също бяхме запознати, но просто решихме да не вземаме отношение. Нашето мнение е в тон с писмото. Да няма животни на пределна възраст, да не се дават субсидии на не продуктивни животни, да няма животни фантоми, за което предполагат старите животни в списъците. Но, след като това се изисква от нашите фермери сме, длъжни да кажем и нашето мнение.

Писмото вероятно е отговор на искането на министър Порожанов, от 29.03.2019г с което де искаше да се даде отговор, как ще се оправи идентификацията на животните.

Щом има такава Заповед, значи нещо не е наред.

То си е и така. Шефа на БАБХ, като опитен администратор е решил да избегне срещата с десетките животновъдни организации, които  доказват непрекъснато, че нямат общ език и е взел решение да действа. До колкото се разбира от писмото, вече „старците“ са изхвърлени извън борда и в системата са останали животни под определените в писмото възрасти за животните.
Към такива „актове“ се постъпва и в други държави.
В разговор с гръцки фермери, те ни казаха, че при кравите, субсидия при обвързаната подкрепа получават само кравите до осем години – става дума за крави млечно направление.
Нашите развъдни асоциации също направиха „чистка“ на овцете и кравите „старци“ и броят им съвсем не беше малък.

Възникват обаче и няколко въпроса, на които някой трябват отговори.
Все пак трябваше да се вземе мнението на селекцията за тези години. Нали и те са участник в това животновъдство. Биволовъдите не са съгласни с поставения праг. Дори от там ни казаха, че имат заплодени животни на определената възраст и се притесняват, че няма да могат да вкарат женските малачета за селекцията, защото майките ги няма в системата.

Елиминирани са и най-важните фигури – собствениците на животни. Те са хората, които решават, какво ще става с техните животни. Които дава парите,  той бие тъпана – стара максима.
Не се дава обяснение,  какво ще стане със „старците“ в техните обори. Колкото и да са малко, има и такива. Сега тези животни, които са записани, като служебно изгубени, не трябва да бъдат във фермата, те не съществуват в ЖО. При проверка и наличие на такива – следва глоба и евтаназия.
Започна ваксинирането, за тези, старите, които са във фермите  ще има ли ваксини. Много фермери, имат животни любимци. За тях, те са решили да ги гледат във фермата докато умрат. Какво правим с тези животни.
Следва и въпроса, има ли такъв Евро Регламент, с какъвто ни плашат непрекъснато.

И накрая, според нас, това не е начина, да си сложим в ред идентификацията.

Евтаназия е акт, с който някой отнема живота на друг по негова изрична молба или поради необходимост от друг характер ( осакатен до невъзможност да живее адекватно;  поддържани живи, но в безсъзнание и във вегетиращо състояние.). Евтаназията е смърт, причинена за доброто на човека.
Евтаназията е разрешена в Белгия през 2002 година. През същата година тя е разрешена и в Холандия.. Правото на собствения си живот има всеки холандец, започвайки от 12-годишна възраст. Все пак, за да се евтаназира дете на възраст между 12 и 16 години, е необходимо, в допълнение към неговото съгласие и съгласието на родителите.
В САЩ, евтаназията е легализирана в няколко щата. В Орегон през 1994 г., в Тексас от 1999 г.
В Швейцария, евтаназията е легализирана през 2006 година. Преди това тя е съществувала извън закона. Швейцарските власти са си затваряли очите за евтаназията, така от цяла Европа неизлечимо болните отиват в частни клиники в Швейцария в търсене на последна милост.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

29 КОМЕНТАРИ

 1. А вие какво предлагате в случая, да продължават МАРКИТЕ на “старците ветерани” да са перманентно живи в системата и да се прикачват постоянно на разни други екземпляри?!

  • чели сте статията през реда. никъде не сме изразили това -в случая Ваше мнение. Ние сме писали това-Нашето мнение е в тон с писмото. Да няма животни на пределна възраст, да не се дават субсидии на не продуктивни животни, да няма животни фантоми, за което предполагат старите животни в списъците.

  • Михаил Михайлов В случай, че искате да бъдете разбран правилно е нужно да прецизирате комуникационните си напъни, коментирайки собствените си недомислици в по-голяма част от писанията Ви, в противен случай наподобявате на коментатор на футболен мач, на когото винаги му проличава на кой отбор симпатизира!

  • Следва въпросът- защо четете недомислиците. Имате трибуна да напишете нещо прецизирано.
   И още нещо. Ние не сме сайт да взема позиция, нашата цел е информираност на читателите. Това е и най-важната задача на информационните сайтове. Приятно четене и занапред.

 2. 8 години? Т.е, продуктивността на животното не продължава повече от 6, така ли? Защото, специално млечно направление се субсидират след навършване на 24 месеца. А имам животни на 8 години, които ще ударят в земята всяка “богопомазана”, селекционна юничка, която, ако не си пие витамините за деня, изпада в абстиненция! Хубаво решение, но, както винаги, взето на две ракии!

 3. Нека ми ги махнат от системата-аз съм ги изгледала от телета- ще си ги гледам до гроб! И без това със “свръхсубсидирането” от 150евра не им покривам нищо.

 4. Идеята е да изгърмят фалшивите, не разбирайте погрешно замисъла на операцията! И аз имам крави на по 11 години, но на 20 не може да има съгласете се. Те са за Гинес.

  • Съгласна съм! Но за пример е дадена Гърция, доколкото си спомням, а там е посочено, че се отписват на 8. Фалшивите така едва ли ще се премахнат- ще се премахнат с различна идентификация (чип), която не се сменя. Иначе, какъв е проблема да се генерират ум всяка година на несъществуващи животни? Има толкова страхотни идентификатори, някои от които даже с допълнителни функции следящи здравното състояние на животните. В САЩ има нова разработка, струват 7 долара. Тук ще са 700, със сигурност.

  • Това с допълнителните функции са чипове на колан на врата, а не ушни марки.

  • Nikolay Kovachki Не, не- ушни марки са, но мънички.Много по-хуманни. Мисля, че съм виждала на Smartbow и в България. Те струват колкото годишната субсидия на неселекционна, така че, който е тръгнал да злоупотребява, няма никаква сметка да го прави.

  • Lubka Bozukova Kozelova Ами не, може да се направи и с административни мерки и текущите разпоредби и текущите марки, стига да има желание. Аз лично съм предложил техническо решение на БАБХ, което може да реши проблема с “техническите грешки” при попълването на VETIS на база на четец за ушни марки който сме разработили. Само че, … така е по-лесно и по-лесно може да се продължи да се греши, т.е. ако е необходимо за конкретни бенефициенти може да се прави изключение

 5. Nikolay Kovachki Не, не- ушни марки са, но мънички.Много по-хуманни. Мисля, че съм виждала на Smartbow и в България. Те струват колкото годишната субсидия на неселекционна, така че, който е тръгнал да злоупотребява, няма никаква сметка да го прави.

 6. Lubka Bozukova Kozelova Ами не, може да се направи и с административни мерки и текущите разпоредби и текущите марки, стига да има желание. Аз лично съм предложил техническо решение на БАБХ, което може да реши проблема с “техническите грешки” при попълването на VETIS на база на четец за ушни марки който сме разработили. Само че, … така е по-лесно и по-лесно може да се продължи да се греши, т.е. ако е необходимо за конкретни бенефициенти може да се прави изключение

  • Там има доста по-елегантно решение, но не мисля че е изгодно на всички 😀

  • Айше Мурат То и за млечните не се дава ясна възраст. Загатва се, че в мистериозното писмо, което не е обществено достояние, ще се премахват над “определена възраст”. 😉

  • А кога ли ще стане общестено достоание това писмо ,докога само ще? се загатва

  • За всички породи говеда и биволи е над 20 години , дпж над 15 и свине над 6 години .

 7. Nikolay Kovachki Да, може да се направи и с колана 😉 и това даже ще е по-ефективно – 2на сигурност. Ако се използва болус + ушна марка и четеца от Ferma Web, който сме разработили и не позволява ръчна корекция на данни от оператора или болус + колан с gprs данни, което технически е възможно – всякакви фалшификации ще изчезнат. Цената на решението не е висока, може да се коментира между 11.50 и 70Евро за крава при тотална автоматика в зависимост от допълнитените желания или 3.50Е/крава + четец и софтуер в рамките на до 970 Е (за неограничен брой животни), но това няма да стане, докато няма желание за реална работа.

 8. Петър Чернаев Това беше мнението ми в по-широк обхват. Маркировката трябва да е незаменима. Имайте предвид, че не фермерите са най-големите мошеници в случая. Но за да го докажем, трябва адекватно сито. 👍

 9. Петър Чернаев В допълнение само ще отбележа, че съм голям противник на ушните марки в този им вариант. Най-вече заради това, че се късат уши, а след това падат. Аз не искам да си виждам животните със зверски раздрани уши заради привидна идентификация.

 10. поредната измишльотина да се унищожи животновъдството и то успешно за съжаление

 11. Прочетох внимателно статията и никъде не видях каква пределна възраст ще приложат бабх за месодайни говеда например.

 12. Това решение господа трябваше да се вземе заедно със животновъдите защото те са собственици на,тези животни

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here