СИГНАЛ – Очаква се „шах“ на пешката

10

През последните дни, имахме няколко обаждания, относно най-важното за фермерите – цената на която им се купува продукцията, в случая млякото – и краве и овче. За истинския фермер, продукцията е най-важното. Не си мислете, че субсидията и жалкия de minimis са на първо място.
Имаме, наша приятелка фермерка, която получава по два тона мляко на ден. Най-трудното и е да ви подари два литра мляко. Готова е да ви дари с бутилка уиски, но не продукта на нейния труд. Примера го дадохме просто да засилим, колко ценна е всяка капка мляко за фермера.

От обажданията разбрахме, че се очаква /а в някои райони вече е станало/ ХОД НА „ЦАРЯ“ И ШАХ НА „ПЕШКАТА“.

От района на Плевен ни се обадиха, че от първи април цената с пет стотинки надолу.

В Твърдица цената също пада всеки месец. В Бургаска област от януари досега, цената пада с една стотинка всеки месец. Сега фермерите имат индиректно съобщение да очакват по-голямо намаление на цената за втората половина на април. Известен говедовъд от този край, с производство от три тона мляко на ден, ни се обади – “не ми се работи, отчаяхме с тези цени, пропаднаха ми плановете и най-важното мерака за работа“.

Направихме среща и с производители на фуражи. Тяхната гледна точка е – една лоша година за зърнопроизводителите, последвано от увеличение на изкупните цени на зърното и съответно увеличение цената на фуражите, което е и съвсем нормално следствие.

За съжаление, това  правило изглежда въобще не важи за млекопроизводителите.

При положение, че имаме „шах на „пешката“ / а то ще стане, бъдете сигурни/ все пак някой трябва да отговори, защо става така.

При най-малко производство на мляко и най- ниски изкупни цени в Европа, как така се напълниха складовете с продукция.

Министерството също трябва да се заинтересува, ако се изпадне в такава ситуация. Нали все се тръби, че над 20% от издръжката на кравите става благодарение на субсидиите. Това означава, че държавата има дял в производството. Щом е производител, нека да си потърси и да се бори за реалната цена на продукта си рамо до рамо с фермерите.

И накрая, не трябва да се забравя: в шаха има едно правило, след шаха  обикновено следва и мат.

Мат е позиция в шахмата, при която царят на единия от противниците е заплашен с шах и няма позволен от правилата ход.

10 КОМЕНТАРИ

  1. Така ства когато мандрите си плащат на министара да ги обвърже с млекопроизводителя които ако им се обади или започне да иска по голяма цена му изчезват приемопредавателните протоколи и краи няма собсидия.

  2. Няма кой да мисли за Вас.Правете сдружения,купувайте мини мантри и произвеждайте краен продукт/сирене и кашкавал/.Затваряйте цикъла.Това е бъдещето Ви.Не го направите сте аут.Осъзнайте го.

  3. Cenata I se opredelia ot vlasta zakonite sa6to smazvane za obiknovenia 4aveka za da zabogateiat takiva kato mitko zorov moito mleko na 40 stotinki negovia ka6kaval na 20 leva tova e gospoda bednite o6te po bedni bogatite o6te po bogati

  4. Никои не Ви кара насила да четете глупости. Ако не Ви притеснява,че цената днес падна почти навсякъде с пет стотинки това е друг въпрос. Поздрави за шампиона. Едно време и аз съм се качвал на такава стълбичка.
    Скриване или докладване на това

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here