Европейско първенство за Холщайн

0

Притиснати от ежедневните проблеми на животновъдите, в старанието си да им съобщим повече новини за това, щяхме да забравим за най-важното събитие през тази година в говедовъдството. Това е Европейското съревнование Holstein & Red Holstein, което изправя една срещу друга най-добрите крави от Холщайн. Това се случва на всеки три години.
Шоуто вече е завършило.

То се проведе в Либрамон, Белгия на 12 и 13 април 2019 г. Регистрирани за участие бяха 16 страни, като традиционни участници са Белгия, Германия, Франция, Италия, Люксембург, Австрия, Швейцария, Испания, Великобритания,Чехия, Ирландия и др. Общият брой на участничките от всички категории е 190.

В конкурсната програма е включено състезание за:
млади развъдчици -за трети път в рамките на европейското изложение.

Класове:
Младши: 16-20 години
Старши: 20-25 години

За участие на държавите има и правила: отбора включва десет животни. В него  поне 20% да са първотелки. Те трябва да са се отелели най-късно до 32 месечна възраст. Освен това най-малко 20% от групата трябва да бъдат крави на второ теле (максимална възраст: 60 месеца).

Как се подготвят отборите. Това си е направо ритуал. Ще Ви запознаем с работата на немските говедовъди.
От вторник – 9 март, отборът, състоящ се от 15 човека и  дванадесетте крави е в залата на Лабрамон. Четирите червен Холщайн влизат на ринга в петък. Осемте от Черния Холщайн имат шанса да заблестят в събота. Капитанка на отбора е легендарната, вече  дванайсетгодишната Лейди Гага.

Преди да тръгнат за Белгия, животните са престояли шест дни в зала в  Долна Саксония. Всеки ден екипът от пет човека е къпал и подстригвал кравите. Към това се прибавя сухи тренировки на манежа и по един час стоене с фиксирана, вдигната глава за състезателките. Освен това, кравите са хранени в определено време по три пъти на ден. Като цяло, животните ще бъдат 40 дни далеч от дома. Защото Белгия не е свободна от BHV 1, така че, кравите  след шоуто 30 дни ще бъдат в карантина.

Резултатите от състезанието ще публикуваме допълнително.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here