Швейцарските развъдчици – номер едно в Европа

1

Не случайно пишем за Швейцария.
Ще продължаваме да пишем и няма да ви омръзне да четете.
Този път швейцарския часовник избърза. То няма и какво друго да се случи – Швейцария е номер едно на приключилото преди няколко дни Европейско първенство по говедовъдство. Отборът на Швейцария, състоящ се от 12 крави и 17 доброволци-гледачи взе четири приза Гранд шампион и три Резервен шампион. Това е грандиозен успех за Swissherdbook. Преди  шампионата се проведе и отчетното събрание на развъдчиците /разбирай фермерите/ от Swissherdbook. Какво каза в доклада си председателя Маркус Гербер пред 490 говедовъди.

„Това беше успешна година за Swissherdbook.  2018 г ни показа, че е трудно да се борим с природата, както със случая с лошия климат през миналата година.  Което ме притеснява най-много в днешния дебат в областта на климата е, че в призива за спешна извънредна ситуация, мерките обаче се определят и поемат от други.”

Геномиката става все по-важна

Геномиката се превърна в незаменим източник на информация за различните развъдни програми. Особено при  породата Холщайн господството на Северна Америка е голямо. Те  продават  много  сексирана  сперма. Трябва да има  конкуренция, в противен случай, ще говорим  за робство в развъждането. Членовете на кооперациите леко намаляват, а преките членове са се увеличили. През изминалата година бяха извършени по-малко тестове за контрол на млякото , въпросът е – защо. Интересен е отговора, ако го знаете /и по-малко линейни оценки/ – може да ни го кажете.

Броят на регистрираните телета показва, че има намалени при породата Червен Холщайн  с 2.5%. От друга страна, породите Холщайн  и Монбелиард са се увеличили най-много”.

Маркус Гербер благодари на приблизително 1500  селекционери  инспектори, които работят за тях в цяла Швейцария.  За 50 години  прекарани  по фермите и провеждането на селекцията, бяха наградени  осем експерти.

източник: swissherdbook.ch

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here