Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и ще научите много за животновъдството, а и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете е 120 секунди, за да сте актуални!


БЕЛАРУС: 94,1% от суроватката, произведена в страната, отива за промишлена преработка. Това са почти 250 000 тона.
За сравнение, в страните от ЕС, преработената суроватка е около 80%, докато в

 Германия, основно суроватката се използва за производството на биогаз,  в Швеция – 14% влиза в козметичната индустрия. В Русия по неофициални данни, около 50% от суроватката се преработва, а останалата част – към фуражите за добитък.


БЕЛАРУС: по неокончателни данни през 2018 г. Беларус е увеличил износа на млечни продукти в натурално изражение в трети страни 2.2 пъти.
В същото време износът на животинско масло е 82.9 хил. тона (+ 9.4%), износът на сирене и извара – 192.2 хил. тона. За сравнение, ние сме произвели през 2018г 67.6хил.т


САЩ: В Калифорния   стартира  нова програма за лоялност, която ще позволи на жителите на Калифорния да получат награда, когато купуват мляко за пиене. Програмата ще продължи три месеца – до края на април.
Според разработчиците на програмата, това е първият мащабен проект от този вид в света, който обхваща закупуването на мляко, както в търговските обекти, така и по интернет. За да участват в програмата, потребителите трябва да са на възраст над 18 години.


ДАНИЯ: През последните четири десетилетия, датският рогат добитък почти е намалял наполовина. Според проучванията на Националната статистическа служба, към 31 декември 2018 г. в датските обори е имало 1,53 милиона говеда. Отчетени са само 1,8% по-малко животни, отколкото през предходната година. В сравнение с по-ранните времена, обаче промените са още по-драстични.  Числеността на добитъка през 1980 г. е над 3 милиона животни. Според официалното преброяване, броят на млечните крави е малко под 570 000 в края на 2018 г., което е едва 0,8% по-малък в сравнение с декември 2017 г.  Статистиците  отбелязаха значителен спад на кравите с бозаещи телета, чийто запас е намалял с 4,7% до 85 000 животни в рамките на една година.


ЛИТВА: В Литва средната изкупна  цена на млякото през декември 2018 г е 313,8 евро. През януари тази цена е с  0.5% по-ниска.
Агенцията отбеляза, че цените на млякото намаляват за втори пореден месец след скока на цените през ноември.

През януари са изкупени общо 102,86 хил. /През декември нашите предприятия купиха по малко от 50 000 т мляко от българските фермери/. Големите литовски млекопреработвателни предприятия предоставиха информация за покупната цена на суровото мляко, закупено от производители, които продават повече от 40 тона мляко на месец. Средно те са платени по 342,5 евро на тон мляко.  Литовските фермери се оплакват, че страдат от спада на цените на млякото. Според тях, намаляването  се дължи на факта, че млечните продукти стават по-евтини на международните пазари.


КАЗАХСТАН: Обемът на производството на мляко и сметана в Казахстан през 2018 г. възлиза на 535,5 хил /тона, което е с 11,1% повече от година по-рано.
Сред регионите на Казахстан, Алма-Атинската област заема първо място в производството на млечни продукти, като делът на производството е 21,2% от общото количество.


ХОЛАНДИЯ:  Гарантираната цена на FrieslandCampina за януари се увеличава с 0,25 евро (36,25 евро), като се основава на очакванията, че основните цени на млечните продукти ще се повишат.
Гарантираната цена е равна за 3.50% протеин и 4.41% м.в и и е без ДДС. Посочените суми се отнасят за средна доставка над 800 000 килограма мляко годишно.


ХОЛАНДИЯ: FrieslandCampinaцена – цена на биологичното мляко за февруари 2019  е от 48.00 евро на 100 кг мляко. Органичната гарантирана цена се прилага за мляко с 3,50% протеин, 4,41% мазнина и 4,51% лактоза и не включва ДДС. Посочените суми се отнасят за средна доставка на 600 000 кг и мляко на година.


ГЪРЦИЯ: Гръцкият лимон се купува за 30 цента / килограм в продължение на няколко месеца, тъй като цената не е успяла да се възстанови от миналия ноември, дори и след празничния сезон, както традиционно се случва. Основната причина, както твърдят гръцките производители, е евтиният турски лимон, който е навлязъл на гръцкия и европейския пазар, в резултат на което се изстискват цените на гръцкия продукт и намалява търсенето. Резултатът е по-нисък доход за производителя тази година, който вече записва 12 цента на килограм по-ниско в сравнение с миналата година.


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here