Млякото си е мляко

0

Млякото на кравите е основен източник на йод за хората от Северна Европа. Чаша      „алтернативно” мляко, обаче съдържа само два микрограма йод, докато един възрастен човек трябва да консумира около 150 микрограма от това вещество дневно.  Аналозите на млякото от соя, ориз и други растителни материали имат един общ недостатък – те съдържат много малко йод, много  по-малко от стандартите за хранене, казват учените в статия, публикувана в British Journal of Nutrition.

През последните години производителите на сладкиши и различни хранителни продукти, са създали няколко десетки растителни аналога на краве мляко, подобно на него по вкус, текстура и вероятно  набор от хранителни вещества. В допълнение към соевото мляко, има и негови аналози на бадеми, ориз, кокосов пулп, както и различни детски млека от растителни суровини.

Такова “мляко” е популярно не само сред веганите, но и сред хора, страдащи от непоносимост към лактоза, алергии или не желаещи да получат допълнителни калории. По принцип такива напитки днес се считат за безопасни, но тяхната хранителна стойност все още не е проучена от учените.

Учени решават да запълнят тази ниша, като изследват химичния състав на 47 марки изкуствено мляко, които са популярни днес в Обединеното кралство, и сравняват съдържанието на различните витамини, мазнини и микроелементи в тях с тези в реалното мляко от кравите.

Оказа се, че всички  аналози на млякото  имат един общ недостатък: йодът почти напълно липсва в растителното „мляко”, един от най-важните микроелементи за здравето на щитовидната жлеза и зъбите. Почти всички марки на тези продукти съдържат около 50 пъти по-малко йод от обикновеното мляко.

Защо това е важно? Като правило жителите на Великобритания и други страни в северната част на Европа, включително Русия, получават по-голямата част от йода  с млякото и другите млечни продукти. Когато хората купуват  растително мляко те може да си мислят, че то може да се използва като  пълноценен заместител на мляко, включително за осигуряване на витамини и йод. След редицата изследвания, това се се оказва, че  не е така – за да се осигури нужното количество йод, човек трябва да пие не една, а 75 чаши соево или бадемово мляко.
Всичко това трябва да се вземе под внимание от лекарите при подготовката на диетични препоръки за бременни жени и кърмещи майки, чийто организъм критично се нуждае от достатъчно йод за нормалното развитие на детето.

RIA News

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here