Палпираме и мерим тестисите

0

Уж мъжкият разплодник е половин стадо и най-много ни харесва, когато видим хубав и наперен жребец или бик и въпреки това, сякаш най-малко грижи полагаме за тях. Биците използвани за естествено покриване, обикновено стоят вързани в единия край на обора и ги отвързваме само да скочат кравата и обратно на синджира. Долу-горе, като гладиаторите. За да имаме обаче редовно и то добри телета, трябва да се обръща голямо внимание и на биците.

При месодайните породи заплождането е циклично, скачките са по няколко на ден и за да няма проблем със заплождането, трябва да се обърне внимание на няколко неща.
На първо място, бика ни трябва да бъде с добра генетика.
Писна ни да повтаряме, че един бик е половин стадо. Също много важно, освен генетиката на бика, е той да може да изпълнява задълженията си – да има добри полови рефлекси и не само да скача кравите, а и да ги запложда.

Ето защо, фермера трябва редовно да наблюдава бика. Той може да е претърпял нараняване на пениса си или да има проблем със спермата и съответно това води до т.н ялови скачки. Прегледа трябва да бъде задълбочен след студените дни, тъй като измръзванията на тестисите са потенциален проблем след екстремните зимни условия. Наблюденията са много важни и при ново постъпилите във фермата разплодници

Какво трябва да правим, за да сме сигурни в нашите бици:
А това е:
Външна оценка на бика. Измерване на размера на тестиса. Морфологична оценка на спермата. Оценка на подвижността на сперматозоидите.

 – Преглед – задължително биците трябва да са типичен представител на породата. Да са физически здрави. Да не куцат при вървеж и съответно да са със здрави копита. Задължителен, периодичен преглед  на пениса или препуциума за да се провери дали няма някакво нараняване. На външен вид  биците трябва да изглеждат като добре замускулени спортисти, да не са дебели, но да са готови да работят, когато отидат при кравата.

Измерване на тестисите – трудна задача, но не и невъзможна. Има изследвания, които показват, че колкото по-големи са тестисите, заплодяемаста на кравите е по-голяма. Започваме меренето – може и със шивашки метър, след като бика навърши 15 месеца. Обиколката на тестиса трябва да е поне 30 см. На всеки три месеца, след 15-месечна възраст, обиколката се увеличава с 1 см, а на 24-месечна възраст бикът трябва да има обиколка най-малко 34 см. Изследователите казват – ако приемаме, че тестисите са фабрика, то правилото е, че колкото по-голяма е фабриката, толкова по-голямо е производството. Изглежда, че това важи и за биците.

Изследванията също така доказват, че бащите на юници, с по-голяма обиколка на скроталната торбичка, ще преминават през пубертета по-рано. Ако сравнявате два равностойни бика при  купуване, трябва да вземете този,  с по-голямата обиколка на тестисите. По време на измерването на обиколката на тестисите, също ще трябва да се палпира, за установяване на някакви нередности.

 – Подвижност на спермата. Всъщност става дума за подвижност на сперматозоидите. Спермата трябва да бъде най-малко 30% подвижна. При подвижност над 70% това е много добър резултат по този признак.

Ако не правим тези минимални неща, рискуваме да оставим кравите ялови или да закъснеем със заплождането, което и при двата случая, ще се отрази на икономиката на фермата.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here