Дали не е дошло времето, когато приказките – стават реалност

0

Във всяко едно начинание има първи път. Обикновено първите ги качват на пиедесталите и остават „живи” завинаги. Има и изключения разбира се. Но днес говорим за първите, за първата крава която се е качила на самолет и то безплатно. 

На 18 февруари 1930 г. в рамките на Международната авиационна изложба в американския град Сейнт Луис (Мисури), се състоял и  първият полет на крава в самолет.  Кравата, на име Elm Farm Ollie,  пътува във въздуха  72 мили, от летището на град Бисмарк до Сейнт Луис, на самолет Ford Trimotor.
Основната цел на полета, в допълнение към рекламния компонент, е да се разбере как животното ще се държи във въздуха. За това, по време на пътуването, кравата е успешно издоена. Тъй като Elm Farm Ollie от породата Джерсей и  е изключително продуктивна, тя е дала почти 24 литра мляко по време на полета. След успешното кацане, репортери от местен вестник гордо обявиха, че ерата на въздушния трафик за животни е отворена.

Полученото по време на полета мляко, е запечатано в картонени кутии, които веднага са изпратени   на земята, с помощта на малки парашути. Там го очаквали ентусиазирани зрители, сред които, както се казва, е известният американски пилот Чарлс Линдберг, който три години преди това е направил първия си самостоятелен полет в историята през Атлантика.

След триумфалното си въздушно пътуване, Elm Farm Ollie получава прякора “Кралицата на небето” и е живял до 10-годишна възраст, заобиколена от внимание и чест. В същото време, името й е утвърдено в американския фолклор – на нея са посветени редица песни, стихове и карикатури.

Източник: уикипедиа

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here