Контейнер за сперма – Дюаров съд

1

При сегашното говедовъдство, пренебрегвайки методите на изкуственото осеменяване, ембриотрансфера и ДНК анализа, просто сме обречени на неуспех и прекратяване на бизнеса след време.

За да извършим обаче сполучливо изкуствено осеменяване, трябва да осигурим няколко неща. На първо място, съд за съхранение на спермата, фирма от която да закупуваме сперма и зареждаме съда с азот, селекционер разполагащ с програма за изготвяне случен план, генотип на майките, ако сме в крак с „модата” и накрая „златната” ръчичка на осеменителя.

През последните години науката по отношение ИО напредна много. От една страна това се решава от селекционерите, от друга от производителите на сперма, които непрекъснато ни изненадват с нови открития. Сексираната сперма вече дори си я приемаме, като нещо нормално. Всичко това, обаче води до увеличение на цената на спермата и веднага следва въпросът за правилното и съхраняване. Все още спермата се съхранява в т.н Дюарови съдове или контейнери за сперма, както се наричат в Европа.

Знаем ли какво представлява Дюаровия съд.
Дюаровият съд представлява специализиран термос, предназначен най-вече за съхранение на вещества с температура на кипене, много по-ниска от тази на околната среда. Поради неизбежното бавно кипене на течността в съда, винаги се предвиждат мерки за безопасност, вариращи от простото оставяне на съда отворен, до специална система от предпазни клапани и резервоар за съхранение на изпарения газ под налягане. Преди да се постави в съда, веществото трябва да се охлади до температурата на съхранение. Постоянната температура се поддържа пасивно, за сметка на добра топлоизолация. Това е основната разлика между Дюаровия съд и термостата.

Джеймс Дюар, който се занимава активно с физиката на ниските температури за първи път създава и използва метален съд с двойна вакуумирана стена за съхранение на втечнени газове за продължителен период от време. Първите Дюарови съдове за търговски цели са произведени през 1904 г., когато е основана немската фирма Thermos GmbH за производство на термоси.

Съвременните Дюарови съдове са изпълнени конструктивно по друг начин. Вътрешният и външният съд се правят от алуминий или неръждаема стоманаТоплопроводимостта на материала не е важна, но здравината и теглото играят важна роля. Отворът на гърлото съединява вътрешния и външния съд. При Дюаровите съдове до 50 литра вътрешният съд се крепи само на връзката около гърлото на съда и затова там има големи механични натоварвания. Към гърловината на съда се поставят големи изисквания и за топлопроводимостта. Това означава, че тя трябва да бъде тънка, но здрава. В обикновените съдове гърлото се прави от неръждаема стомана. При висококачествените съдове тя се прави от здрав армиран пластмасов материал. При това възниква въпросът за здравината на свързване. Отвътре вакуумираната кухина се покрива с адсорбент, който при охлаждането поглъща остатъчните газове във вакумното пространство.За намаляване на топлинните загуби вътрешният съд се покрива с допълнителна топлоизолация.

Какво ни съветват от Interlabor Bulgaria http://www.inlab-bg.com Какво рискуваме при покупка на нискокачествен дюаров съд?
Ще ни се налага да го зареждаме често с азот, който не е безплатен. Освен това, в случаите, когато съхраняваме биологични продукти в такъв контейнер, рискуваме тяхната съдба при повишаване на температурата в съда от по-динамично изпарение на азота. Не на последно място срокът на експлоатация на такъв контейнер не е дълъг.
На пазара могат да ви предложат и контейнери – втора употреба. Закупуването на дюаров контейнер втора употреба, в който искате да съхранявате био-продукти, е огромен риск! Такъв съд със сигурност не е дезинфектиран, предишната му употреба е много често неизвестна. Този риск няма да се оправдае от ниската цена…

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here