Най-добрите в света! Това са Кафявите.

3

С тези думи започва разказа си един немски фермер, отглеждащ кафяви крави. Не е тайна, че отглеждащите кафяви крави и Симентал са големи фенове на породите и макар и консервативно, държат много на тях. Дори при фермерските сбирки избягват да се срещат с развъждащите Холщайн. Може би, новите виждания за дълголетие на кравите е изиграло роля.

Скоро поместихме материал в тази връзка, където се вижда, че най-голямо е използването на Кафявите крави – 48 месеца и с пожизнена млечност от 29 779 кг. Погледнато икономически, може да се окаже, че те са по рентабилни от Холщайна.

Кафявите крави дават по 29 779 кг мляко

Разбира се, че най-добрите крави са от породата Кафяво говедо. Какви са аргументите на фермера. – Нещата обаче с новите изисквания се променят и аз съм убеден, че имаме една от най-модерните породи Braunvieh, в нашите обори. Защо мисля така.

Балансът е това, което е от значение!

кафяво алпийско

Ако се сравни Кафявата порода с породите Симентал и Холщайн, ще видите, че кафявата порода е тази с най-голямо равновесие. Кравите са (все още) не прекалено големи, не прекалено слаби и не прекалено тежки. Балансът е нещо изключително важно по отношение на устойчивостта. Холщайна е по-добър на първа лактация в сравнение с Кафявата порода. За много от говедовъдите това е и причина да започнат да променят породата. Но ако сме честни, трябва да признаем, че това превъзходство на първото представянето носи и много недостатъци.

Постиженията на Холщайна са силно свързани с размера. Една голяма крава има по-голяма храносмилателна система и може да яде повече. По-високият прием на храна автоматично означава повече мляко, когато кравата е генетично конструирана. Размера има и икономически ограничения, тъй като, изискванията за опазване на големите животни са много, а големите животни във всички части на обора са много по-трудни за отглеждане от средните животни. Средната крава от Холщайн вече е твърде голяма за повечето млекопроизводители.

кафяво американско

Всичко това вече води и до кръстосването и вече има кафяви швейцарски крави в черно и бяло: по-малки, по-здрави и високо ефективни, въпреки по-ниската производителност. Много страни вече имат свои програми за развъждане, а кръстосването с Джърси играе ключова роля. Набляга се и върху ефективността на фуражите. В някои страни се изчислява развъдна стойност на фуражите. Например в Швейцария от 88 налични национални и международни бикове от Холщайн , само 5 са леко положителни в тази характеристика.

Вярно е, че кравата от породата Холщайн дава повече мляко, но тя се нуждае от много и специална храна. Мазнините, пропиленгликолът, карбамидът и киселинните соли са стандартни в много високопроизводителни дажби, да не говорим за големи количества от внесена соя и много концентрирани фуражи.

Много от тези храни са все още разрешени и концентрираният фураж е евтин, но ще остане ли такъв? Във всеки случай, тъй като населението на света продължава да се увеличава и свързаните с климата неблагополучия през последните години по отношение на растениевъдството, дължащи се на засушавания и наводнения, се засилват, и това неизбежно ще се увеличи и цените на зърното. Девизът е все още: затворете очи и „карайте” на пълна газ!
При Симентала това важи в още по-голяма степен. При по-ниска мощност изискванията за поддръжка са още по-високи. Досега тази порода е нямала проблем с по-високата цена на месото и по-добрите цени на телетата. Но какво ще стане, ако в бъдеще повече хора ограничат консумацията на месо или напълно да се откажат от него? Едно нещо е сигурно, че мускулната маса на млечната възрастна крава е само едно – баласт! Баласт, който „изгаря” много добре храната и ограничава движенията и намаля „пътеките” за раждане. Всяка крава се коли само веднъж, но се дои ежедневно.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

3 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here