Адман Мохамед Хан – още за камилите

0

Камилите  ги виждаме на плажовете и си правим снимки с тях.

Едни напомпват ци….ците, други устните

Ето разказа на Адман Мохамед Хан – потомствен животновъд и най-вече камилар. Израснал между камилите, с баща ветеринарен лекар – д-р Адман, който от дълги години живее и работи в България (Варна).
– “90% от моите сънародници са близо до камилите или отглеждат камили, въпреки от това, че голяма част от тях карат модерни коли. Камилите ги използваме да ни дават мляко и месо. Те запълват свободното ни време, като ги подготвяме за състезания или само да ги яздим.

Състезанията са два вида. Едното е надбягване с камили, другото е конкурса по красота. Има и спортни игри с камили. Състезанието по красота е изключително интересно. Ще кажете, къде я виждате тази красота. Да ви кажа, този конкурс е много по-вълнуващ и продължителен от конкурсите за красота при жените (да ме извинят). Събира и много повече публика. Аз лично съм участвал два пъти в екипа на победителката на този конкурс.

 Състезанието по-рано се провеждаше в пустинята, сега се провежда близо до големите градове. Най-голямото състезание се провежда в Алдафра-Абу Даби. Периода е декември и януари. Участничките са от Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн.

Камилите пристигат на изложбената площадка, настаняват се като принцеси и стоят там, до приключване на състезанието. Това означава най-малко един месец. Таксата за престоя – там се грижат за камилите, да не им липсва нищо, е около 7-8 000 долара. С пристигането си, камилите се проверяват за бутокс, задължително допинг тест, родословно дърво и куп още изисквания. Камилите не трябва да са дебели и стари и да са високи поне три метра. Журито се състой от 4-5 от най-добрите специалисти по камилите в арабския свят.

За състезанието обикновено пристигат 5-6000 камили. Всеки ден, комисията отстранява някои от участниците, за да останат финалните десет. Следва нова класация за да останат три камили. Следва финалния ден, на който се определя и победителката. Разбира се, наградите са огромни. Стигали сме бюджет до 50 милиона долара за организиране на състезанието и за наградите.

Бях в екипа на мой приятел и клиент на баща ми. Неговата камила Шеиха Ал Ла Ма Сир спечели първо място. Обикновено емира иска да купи най-добрата камила, но не винаги собственика му я продава. В ОАЕ има две фамилии камилари, които имат и развъждат най-добрите камили красавици. Това са фамилиите Ал Мансура и Ал Мазрух, като правило най-ценни са черните камили. А относно бутокса и допинга правила са безкомпромисни. Въпреки това, има случаи на място да бъде сложен ботокс. Камилите са нашата радост, нашето развлечение, нашата работа.
Адман Мохамед Хан

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here