Заразен нодуларен дерматит

0

Спокойно. Заглавието на този материал да не ви плаши. В една наша поговорка се казва: парен каша духа. С това заболяване, не трябва да се правят никакви компромиси и трябва непрекъснато да следим обстановката в страните около нас. В тази връзка от Центъра за оценка на риска по хранителната верига имат екипи, които постоянно изготвят информация и по „горещите„ точки на заболяванията по животните. Само три години, след като през Южна България „мина“ Нодуларния дерматит, д-р Силвия Пеева е направила задълбочен анализ на ситуацията който  ви предоставяме..

Какви са заключенията от анализа:

  • Масовата ваксинация на говеда срещу LSD, с живи хомоложни ваксини, очевидно е най-ефективната политика за контрол;
  • Няма обявени огнища на LSD през 2018 година в страните от Балканския регион;
  • През 2018 г. в периода от април до ноември има обявени случаи на LSD само в Русия, Турция и Грузия.
  • Седем проби от Албания и една от Турция са били съмнителни, но при потвърдителното изпитване резултатите са отрицателни;
  • Сегашната епидемиологична ситуация показва, че все още вирусът на LSD присъства в някои държави, съседни на ЕС, като Турция. Съгласно препоръките на Постоянната Експертна Група по LSD ваксинацията трябва да продължи и през 2019 година в Албания, България (цялата територия или части от нея), Косово, Гърция, Черна гора, Сърбия (южна част), Северна Македония и Турция;
  • При някои животни се наблюдават нежелани пост-ваксинални реакции, като спад в млеконадоя, смъртност и аборти. Препоръки:
  • Поради огнището, съобщено в турска Тракия през 2018 г., използването на хомоложната LSD ваксина в Турция, поне в региона на Тракия, трябва да се насърчава с цел по-добра защита на говедата и предотвратяване на разпространението в ЕС.
  • Съгласно Международното бюро по епизоотии (OIE), след спирането на ваксинацията трябва да се прилага схема за надзор, основаваща се на клинично, вирусологично и серологично наблюдение, както в Хърватия през 2018 г., където може да се докаже липса на циркулация на LSD вируса, и по този начин, статутът на свобода от заболяването може да бъде възстановен и ограниченията във връзка с LSD ваксинацията могат да бъдат премахнати.

източник:ЦОРХВ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [578.08 KB]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here