Съдът реши – кравите с чанове

0

Чанът е музикален перкусионен инструмент от групата на звънците. Има конусовидна форма. Използва се в българския фолклор, при танците на кукерите и като сигнален инструмент при домаш-ните животни.
Поредица от много чанове се нарича дюзия.

Вероятно все по-малко са тези, които са чували звъна на хлопките. Все още в планинските райони, където е останала по някоя и друга крава, можете да чуете мелодичният звън на тези „камбани“ висящи на вратовете на кравите. Картината е още по-приятна, ако случите на някоя охранене и едра крава, която бавно, бавно пристъпя из пасището, чанът се люлее и се чуват прекрасни звуци. Ако имате малко по-голямо въображение, дори може да си внушите, че чувате изпълнението на любимата ви мелодия.
Така е при нас.
Не така обаче мисли немско семейство, отишло да прекара старините си на село. Къщата им е близо до друга селска къща, собственикът на която отглеждал десетина крави. Вие представяте ли си баварец, отглеждащ крави, и те да не са от породата Симентал или Кафяво говедо и да нямат вързан на широк колан около врата звънец. И то какъв звънец –  направо камбана.

Още на първия месец от пребиваването си на село, семейството /сигурно са нямали никаква фантазия/ завело дело срещу говедарът, че чановете им нарушават спокойствието. Делото се водило няколко години, като на първа инстанция печели фермера. Съвсем скоро и съда в Мюнхен също решава в полза на селянина. След решението на съда, кравите отново могат да излязат на пасището с хлопките. Семейството обаче не се предава и внася делото във Федералния върховен съд. Политиците веднага използват ситуацията и един от тях казва, че новодошлите ще трябва да приемат обичаите на селските хора, а за  селския начин на живот, кравата принадлежи на пасището

Жалбите срещу църковният шум, кравите,  звънци и граченето на враните са без никакъв шанс – на този етап поне.

Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here