Слагаме очила, за да възприемаме като кравите

0

Изглежда, ние не сме в час по отношение на развитието на говедовъдството. Всеки ден ни „засипват“ с новости, иновоации – за да стигнем и до това, да видим какво вижда кравата. Ние, все още „тъпчим“ на ниво идентификация, вписване на порода и дата на раждане.

За сметка на тези задачи за решаване от „началния курс“ отиваме в „театралната академия“ на немското говедовъдство и виждаме какво вижда кравата.
Центърът за селскостопанско образование Echem (LBZ) в Долна Саксония е разработил двойка кравешки очила. Специалните очила трябва да помогнат за по-добро разбиране на кравите. Досега не бе ясно как действа обора или доилната зала на крава. Но новите кравешки очила вече позволяват да се прецени как кравите виждат средата в която живеят. Целта: по-малко стрес, повече хуманно отношение към животните.

“След като веднъж сте преживели как кравата възприема  средата, можете да я разберете по-добре и да се справите с нея по-добре,” – каза ръководителят на проекта Бенито Уайз (LZ), който заедно с екип от специалисти е разработил  очила за виртуална реалност на изследователите.

Земеделските производители могат да отидат в помещението за отглеждане на крави с кравешки очила и да разберат какво чува и вижда кравата. Защото преживните животни възприемат околната среда по различен начин от хората. Зрението на кравата отговаря само на около 30% от това на човека, но зрителното поле при нея е 330 градуса. Дори разликите между светлото и тъмнината, кравите възприемат много по-екстремно от човека. В допълнение, очите им се нуждаят от повече време, за да свикнат с новите условия на осветление. Голям стрес фактор за кравите е доилната зала – “Кравите чуват до 36 000 херца, хората само до 15 000 херца, което означава, че животните възприемат много звуци във високочестотния диапазон, които не съществуват за нас хора.

Целта е да се промени възприятието на фермерите
В момента LBZ използва виртуални очила в образованието и обучението. По-късно и ветеринарите, и производителите на  доилни системи трябва да могат да използват технологията. Целта е да се революционизират стабилните системи. “Засега обаче искаме да променим възприятията на хората”, казва Бенито Уайз, като казва, че ако земеделският производител вече не крещи на  кравата в доилната зала, а търси проблема с очите и ушите си, то вече е постигнато много, казва Бенито Уайз. За кравата и за млекопроизводителя.

 Център за селскостопанско образование Ехем

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here