За животновъдните изложби

0

В разговор с фермери възникна въпросът: „Ще има ли изложения на животни през тази година у нас. Такива непрекъснато се правят в Европа и по света”.

Наистина, по време на изложенията фермерите са горди с представените добри животни и получаваните овациите на публиката. От друга страна пък, посетителите също дълго се наслаждават на  прекрасните животни.

От тук нататък почват критиките.
Няма никакъв график, кога и къде ще се проведе поредното животновъдно изложението. Обикновeнно това става една седмица преди откриването. На други места по света, още предната година се знае на коя дата ще бъде поредното шоу.
Вероятно трябва да се поработи за напред, в  тази насока, да се изготви такава програма, която да  обявява още в началото на годината за датата, мястото и часа на провеждане на  животновъдните изложения.

Тук искаме да подчертаем, че това не се отнася за НОКА и Асоциациите на  Млечните овце и кози. При тях още от предната година се знае, кога ще се проведе следващото изложение.

В тази връзка, задължително, някой трябва да сложи ред, да има график за провеждането на изложенията, и провеждането за различните организации да става в различни дни, да бъде посветено на някакъв празник и да се провежда по едно и също време за отделните организации.
В противен случай, все така ще си задаваме въпроси.

Миналогодишната Национална изложба, наистина беше на ниво, и  впечатли доста от посетителите. Изложбеното място край Сливен, след това събра развъждащите  Месодайни овце от породите  Мутон Шароле и Ил дьо Франс, Месодайните говеда от асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България и изложбата по коневъдство. Проведоха се още няколко локални изложения и грандиозното по овцевъдство, Край Лясковец.

Тази година стартира  с Осмия Национален събор на овцевъдите. Откриването е на 10 май и място на събитието отново ще бъде Петропавловския манастир, край гр. Лясковец. В специализирани изложения ще са представени близо 1000 животни – овце, кози, месодайни говеда, пастирски кучета, коне-тежковози, магарета и др. 15 специализирани фирми ще покажат  селскостопанска техника, а 30 български фермери преработващи собствено овче и козе мляко, ще продават на място своя  продукция.

През трите дни на събора ще има мобилни музейни експозиции, занаятчийско изложение, кулинарни  атракции, чевермета. Фолклор от цялата страна, свързан с Гергьовденската обредност, ще бъде представен през трите дни на събора по време на конкурса „Заблеяло ми агънце“ от над 2000 изпълнители.

На 8 юни тази година, на изложбата край град Сливен, ще бъдат изненадани всички с изложба на всички френски  породи животни, които се развъждат в България.

По предварителни данни, през първата седмица на октомври, отново край Сливен ще се проведе поредното Национално изложение по животновъдство.

Към тези изложби, вероятно ще има още няколко, които в момента осигуряват финансовият си ресурс, необходим за провеждането на изложби.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here