Препарираме кравите и телетата

1

 

Идва времето, когато крава-робот ще  произвежда мляко.

Все по-трудно ще става на млекопроизводителите. След многото изисквания, проверки, продукти тип млечни с растителни мазнини, изкуствено мляко, вече имаме и крава робот. Няма фермери, няма ветеринари, няма доене, няма телета. Има само роботи, добре поддържани пасища, мляко и млади момчета с папионки зад командните пултове. Не се знае дали ще има крави и в музеите. Така че, бързайте да препарирате.

Експерименталната крава се казва RoboCow, която в момента е в пробен период и е резултат от роботизирана технология на американското министерство на отбраната. Очаква се кравата Robo да произвежда висококачествено евтино мляко. Въпросите като емисиите на парникови газове и притесненията по отношение на хранителната стойност изглежда са решени от роботизираната крава, която е напълно самостоятелна. Нейният основен източник на енергия са слънчевите панели на гърба и, а газовете, произведени в синтетичния и стомах, също могат да се използват при експлоатация.

Учените от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ са сътворили биохимична система на жлезите, която да обработва тревата, която поглъща RoboCow и я превръща в мляко, подходящо за консумация от човека. Тази футуристична крава е направена от изключително лек въглероден материал, което означава минимизиране на увреждането на влажната почва. Копитата, базирани на стабилност, също отчитат почвеното плодородие и нивата на рН. Следва директно предаване  на данните, които се обработват в специален компютър.
Благодарение на малкото тегло, RoboCow може да се използва  за паша на мокра земя. Едновременно с това, робота  изпраща съобщение, когато неговите сензори са сигурни, че земята е достатъчно стабилна за конвенционална паша и да се пуснат истинските крави на пасището.

Първоначалната задача на RoboCow е била да пренася тежко оборудване на труден терен и  да следва пътя на своя водач чрез разпознаване на глас и GPS технология. Обновената версия е да се  гарантира помогне за постигане на ниски нива на рН в почвата и за произвежда висококачествено мляко.

Източник: CNN

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here