Хуманно отношение за телетата и биците

0

След хуманното отношение към кравите, на дневен ред е това към новородените телета и разбира се към най-важната „част“ от говеждото семейство – биците. При отглеждането на телетата има въведени и препоръчвани десетки правила – писани и неписани. Сега вече ще е черно на бяло и за изпълнението ще се следи от десетките контролни органи.

През последните години, индивидуалните клетки или боксове, както ги наричаме, за отглеждането на новородените телета започнахме да се наричат иглута. В Европа, също дават това име на тези съоръжения, дори в една от последните разработки за хуманното отглеждане на новородените телета, е употребена именно думата – иглу. Разбира се, това не е най-важното, по-важното е какво трябва да се изпълнява за да отговаряме на изискванията.

За иглута се прилагат следните правила:

  • Индивидуалните телета, отглеждани в иглуто, трябва да имат визуален контакт с другите телета.
  • От първия ден на раждането на телето, да му се осигурява чиста и прясна вода в отворена кофа или подобен съд. Никакви биберони – метални или гумени. Най-късно, втората седмица след раждането на телето, да се осигурят фуражи богати на влакнини – сено.
  • Иглуто трябва да е достатъчно широко, за да може телето спокойно да се върти в него.
  • Телетата трябва да имат постоянен достъп до външното заграждение на иглуто.

Изисквания при отглеждането на бици

В почти всяка ферма има поне по два бика, които уж имат допълнителна роля при заплождането на кравите, но някой път те си играят главната роля. Обикновено тези животни са вързани в единия край на обора и се извеждат единствено до станока, ако има крава за скачане. Храненето, повече от скромно. Определено режима съвпада с този на строг тъмничен в затворите. Съвсем нормално е, при такива условия на отглеждане повечето от разплодниците да станат агресивни и заплаха за работещите, а не само и за тях.  Само в СИО се осигуряват добри условия за отглеждане на разплодниците. За тези в планината е ясно, че са добре, но там има опасността да нападнат туристи. Имаме вече дори смъртни случай в това отношение.

Какви ще са изискванията:

  • Насоченото движение във връзка със самото чифтосване не е достатъчно. Трябва да се осигури време и място за разходка на бика.
  • За бика трябва да се направи отделно дворче за разходка.
  • Алтернатива на връзването е отглеждането на бика в достатъчно голям бокс. Тогава не се изисква допълнително връзване.
  • Излизането от бокса винаги трябва да се отразява в дневника за излизане.

Иглуто е жилище с формата на купол, изградено от блокове сняг. Използва се от ескимосите. Въпреки че е направено изцяло от лед и сняг, които са с температури малко под 0°C, иглуто е способно да предпазва добре обитателите си от външните условия — отвън температурите могат да спаднат до -45°C, но вътре в иглуто е от -7°C до 16°C, затопляно само от телесната температура.

Govedovad.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here