Какви опасности крие гъбата за миене

0

Във фермите, всекидневно се използват гъби за миене. За почистване на съдовете за мляко, за доилната техника, за плочките, а също така и в домашните кухни и за какво ли не, което трябва да се почисти. Изплаквайки гъбата за миене и напоявайки я с веро смятаме, че тя е най-чистото нещо в помещението. Дали е така…..

Много хора мислят, че най-мръсното място в дома е тоалетната, но това съвсем не е така.
Всъщност, най-големият развъдник на бактерии е кухненската зона и предметите, с които всекидневно боравим, и най-големи проблеми може да ни създаде обикновената гъба за миене на чинии.
В нашия случай разбирай гъбите за почистване на пътищата по които минава млякото.

Кухненските гъби за почистване на съдовете са 200 000 пъти по-мръсни от тоалетната чиния, изчисляват експерти.

След изследване, проведено в 100 кухни, станало ясно, че в тях, при цялото им чистене, са намерени най-различни микроорганизми в това число салмонела и стафилококи.
Най-много болествотворни бактерии са открити в хладилника и то в отделенията за съхранение на плодове и зеленчуци, където количеството на лошите микроби било 750 пъти над нормата.

В друг списък попадат пособията за миене на съдове и повърхности, където са открити над 456 повече бактерии, отколкото в тоалетната.
Изследването показало, че на 6 кв.см в гъба за миене живеят повече от 10 милиона всевъзможни бацили. Разбира се, те невинаги предизвикват сериозни заболявания, но сериозно снижават имунитета на цялото семейство.

Изводът: гъбите за миене на чинии и кърпите, с които бършем масата за хранене и различни други повърхности, трябва да се сменят не по-рядко от веднъж седмично.
Изследователите твърдят, че никакво пране, дори и на високи градуси или поставянето на пособията в микровълнова печка, не би убило бактериите, а тъкмо напротив – водело до тяхното размножаване.


Гъбата е основен инструмент за ръчно миене на посуда, както и за премахване на нечистотии, особено в кухнята. Но тя може да се използва и за куп други неща.

Имате любим пуловер, но с течение на времето се е износил и на някои места от преждата са се образували малки топчеца. Можете да ги премахнете, като ги хванете с грапавата страна на гъбата. Не е необходимо даже да я мокрите!

Тя е добър помощник и в отглеждането на цветята. Ако се опасявате, че може да ги преполеете, при голяма саксия – сложете я на дъното, тя ще абсорбира излишната течност.

Можете да я използвате обаче и за поливане, особено ако ще отсъствате няколко дни. Напоете една или няколко гъби обилно с вода и ги поставете отгоре в саксията.

Ако нямате хладилна чанта и тръгвате на път ….вечерта преди заминаване напоете всяка в малък найлонов плик, който се запечатва добре. Пъхнете го в камерата. На тръгване го извадете и го разположете между храната.

Ако пренасяте чупливи предмети, не се колебайте да ги изолипайте с гъби за миене.

Писнало ви е да отстранявате с памук и търкане лака от ноктите си…. тогава може даа вземете малко бурканче, да натъпчете вътре нова гъба и да я напоите с лакочистител.

източник:BGswim.com   и  mila.bg

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here