Плаваща говедовъдна ферма – е факт

0

Първата в Света плаваща ферма, преди няколко дни прие първите 32 крави. Краварника е разположен върху плаваща платформа в делтата на която е разположен Ротердам. Кравите са от породата Монбелиард. Изборът не е случаен. Кравите от тази порода са здрави, едри и червено бели. Виждат се отдалече, а млякото им е с много добри качества.
За животните е изграден обор с просторни легла, робот за доене, автоматична лента за хранене и удобен каучуков под.  Ако кравите искат да се разходят по съседното зелено пасище, ​​това също е възможно. На пристанището именно за целта са отделени площи, в които има засадени пасищни култури.

Фермата е проектирана прозрачно, така че всички посетители да могат да видят какво се случва. Млякото ще се преработва  в млечни продукти на платформата, оборският тор се отделя и в бъдеще ще се използва като органичен и богат хранителен елемент за растенията, градините и парковете в града. Освен това може да се види как работи роботът за доене и хранене. Плаващите слънчеви панели отговарят на енергийните нужди, дъждовната вода се събира на покрива и след това се пречиства. Храната за кравите до голяма степен идва от вън. Менюто включва бирен бульон, трици, картофени отпадъци и трева от спортни игрища и голф игрища от града.

 Проектът включва инвестиция от 2 милиона евро, сума, набрана от частни финансисти.  Плаващата ферма е  глобален пример за иновации. Проекта е пилотен и ако всичко върви добре, ще има алтернатива за разширяване на населените места. Интереса от страна на китайците също е изключително голям. Във фермата ще работи едно семейство от млади, потомствени говедовъди. Съвсем скоро дневният добив на мляко трябва да стигне 800 кг на ден и ще започне производството на кисело мляко, пастьоризирано мляко и сирене..

Източник:  tijd.be

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here