Скорбяла в млякото – проверяваме с йод

0

В момента започват проверки по отношение двойния стандарт. Проверки и на наши, родни продукти. Засега резултата е едно на нула за Европа. Все още няма европейски млечен продукт, за който да се докаже, че не отговаря на етикета. Докато при нашите имаше доста издънки. Само не ни обвинявайте, че не защитаваме родното или продуктите произведени на село. Всички суперлативи от рода на “моето е най-добро, най-качествено, ракията ми е без захар и двойно преварена, млякото ми е от сено и др.” си остават в сладките приказки. Има лаборатории, инспектори, които ще дадат оценка за качеството на продукта.

Мит или истина, но съдържанието на скорбяла, можем да открием използвайки йод. Нишестето е бяло вещество, което в хранителната промишленост често се използва за сгъстител. Така или иначе, мястото му не е в киселото мляко. Много от вас сигурно знаят, че нишестето лесно се открива с йоден разтвор. Нишестето се съдържа в картофите, царевицата, пшеницата, ориза, овеса и др. и се получава при обработката им. Веднага трябва да се отбележи, че с използването на домашните  методи, не могат да определят  присъствието на растителни мазнини и протеини в млечните продукти, а също така е невъзможно да се идентифицират сгъстители, стабилизатори и т.н. По-правило потребителите проверяват само промишлено мляко, продавано в потребителска опаковка. Не трябва обаче да забравят, че голямата опасност е и неиндустриалното мляко: ферма, пазар, продавач.

 С помощта на йод, от комплекта за първа помощ, можете да определите присъствието на скорбяла, която се прибавя към млякото, за да стане по гъсто. Поставете няколко капки йоден разтвор в малко количество мляко. Ако млякото стане синьо-лилаво, бъдете сигурни, че в него има нишесте. Ако в млякото няма нишесте, то на мястото на йодните капки ще си остане характерният кафяв цвят на йода.

Обхватът на сгъстителите и стабилизаторите, използвани при преработката на млякото, е много разнообразен! А реакцията на йод ще даде само наличие на  нишесте. На практика то не се използва поради ниско технологичните си качества. Модифицираните нишестета са много по-удобни за използване. Модифицираните нишестета не реагират с йод. Следователно тестът ще покаже само най-грубата фалшификация с обикновеното нишесте.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here