Дървените въглища при храненето на животните

В днешно време, виждайки по бензиностанциите чувалчетата с дървени въглища, веднага си представяме и скарата с цвъртящи шишчета и кебапчета. Преди години, обаче силата на дървените въглища е била в металургията и детоксикацията на организма.
И следва въпросът – могат ли те да се използват при храненето на животните.
Независимо от факта, че почистващите ефекти на дървените въглища са известни от хиляди години, едва наскоро специфичните им характеристики са проучени по-подробно поради факта, че на пазара се появиха продукти с различия в качеството.

Здравето на червата е гореща тема в животновъдството. Във връзка с интензификацията на производството и намаляването на броя на фармацевтичните разтвори, които могат да се борят с инфекциите, е необходимо да се прилагат други стратегии.

Понастоящем се използват много различни решения, за предотвратяване на огнища на чревни заболявания или намаляване на тяхното въздействие върху състоянието и производителността на животните. Храната на животните може да включва съставки за подобряване на смилаемостта на протеините и скоростта на преминаване през червата, пре- и пробиотици, органични киселини, биоактивни вещества и детоксиканти. Всички те имат различни начини на действие, за да поддържат балансирана микрофлора и здрави черва.

Въглена – биоактивен и активен въглен – имат свойството да  свързва токсините, но не влияят директно на микрофлората или здравето на червата. Правилният въглен ще свърже ентеротоксините, произвеждани от микрофлората, които иначе биха увредили червата и ще дадат достъп на патогени, както  ще свържат и микотоксините.

На пръв поглед, всеки въглен може да изглежда, че е най-добрия вариант за използване при храненето на животни. Въпреки това, ако се използва  профилактично за дълго време, въглените с най-силни свързващи свойства, не са най-добрите. Учените са открили, че колкото по-висока е температурата по време на процеса и колкото по-голяма е площта на продукта, толкова по-силна е способността му да свързва неутралните органични съединения. Това звучи добре, докато не осъзнаете, че ще бъдат обвързани не само отрицателните съединения (например токсини), но и много от основните хранителни вещества, съдържащи се в храната (например, витамини, минерали, лекарства).

Най-правилно е изборът на въглен  де е със структура на порите, която е достатъчно отворена, за да свърже токсините (от средни до големи молекули), но не е достатъчно отворена, за да свърже най-важните хранителни вещества (малки молекули).

Ето защо, когато възнамерявате да давате  въглен на животните, попитайте производителят, какъв продукт е получен от и в резултат на коя технология.

Детоксикация Неутрализиране на токсичността, отровността на някои вещества или отстраняване на ефекта от въздействието на някаква отрова върху организма.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here