Форум за бъдещето на селското стопанство 2019

0

В началото на април  в Брюксел се проведе  12-ия форум за бъдещето на земеделието. За някой това не е важно, но все пак на такива форуми се дават постулатите за бъдещото развитие на земеделието, а в днешно време, бъдещето идва много бързо.
Какво са говорели хората с „белите якички“ е интересно да се научи, след като са анализирани изказванията им.

Основните теми на форума са били:

  • Как да се борим с глобалното затопляне и разхищаването на храна?
  • Възможно ли е да се управлява печеливша, екологично чиста ферма? 
  • Новото поколение земеделски производители и борбата срещу изменението на климата.

Човешката дейност е причини за глобалното затопляне, и се отчита, че вече температурата се е повишила с 1.0°C. И което е най-лошото, предполага се, че до 2030 г. повишението вече ще бъде – с 1,5 C. И ако температурата продължава да расте с настоящите си темпове, ще почувстваме тази разлика по-бързо, отколкото ни се струва – това ще бъде интензифицирането на екстремните метеорологични условия, намаляването на антарктическия лед, сушите и наводненията.
Всичко това заплашва и с необратимата загуба на някои екосистеми. Авторите на доклада подчертават – че за да се предотврати това,  2030 г. да се намалят емисиите на въглероден двуокис наполовина, а до 2050 г. да намалим емисиите до нула.

Селското стопанство се нуждае от млади хора и капитали …

– Според прогнозите на ООН населението на света ще се увеличи до 8 милиарда през 2023 година. Това е предизвикателство за глобалната система за хранене.

Статистическите данни, показват, че средната възраст на земеделския производител е 59 години.
Селското стопанство се нуждае от млади хора, съзнателни и иновативни, които ще образоват потребителите. От решаващо значение е да се създадат условия за тях, преди всичко за подпомагането им.  Млад земеделски производител, без земя и фамилна ферма, не може да навлезе на пазара.

Необходими са инициативи, които ще насърчат младите хора да се справят със селското стопанство.  Младите хора сега предпочитат да работят в града, да служат 8 часа и да имат мир. Те не искат да се тревожат за замръзване, суша, градушка, пазари и заплата всеки месец. Никой не осъзнава, че броят на хората на Земята нараства от година на година и някой трябва да храни тези хора.  Няма шанс да се разчита само на вносни храни в Европа, защото няма  откъде да се внесат.  

С изключителен интерес, форума посрещна изказването на нашата сънародничка – Галина Пейчева – Митева. Пред форума тя казва:  земеделският производител може да бъде човека с успех. Икономист по професия, тя съзнателно избира управлението на семейната ферма в България. В продължение на 13 години се занимава със селско стопанство и с гордост разказва как е въвела иновации в отглеждането на зърнени култури, успешно започва да отглежда и кориандър и памук, тъй като климатът в родната й страна се доближава до субтропичния. Митева посочи, че са необходими повече успехи, за да се покаже на младите хора, че професията на земеделски стопанин – макар и трудна – може да донесе много удовлетворение. Можете да бъдете ковач на собствената си съдба, рок звезда в собствената си област – твърди тя./стенограма/

Форумът за бъдещето на земеделието е отворен за диалог с представители на селското стопанство, с бизнеса за устойчиво развитие. Тазгодишното издание включваше и интересни решения в борбата срещу разхищаването на храни. 

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР