Ако няма крави, ще гледаме камили

0

Бадемите, соевите зърна, оризовите зърна, камилите, козите и кравите имат едно общо нещо – млякото им.
Но не всички млека са създадени по един и същи начин, затова остава въпросът, какви са предимствата на минусите от всеки вид и защо някои видове струват много повече от други?
Камилското мляко, е определено като следващата супер храна от привържениците на здравословното хранене. В момента то се намира в светлината на прожекторите, тъй като млечни продукти от камила, са се появили в края на миналата година по магазините на област Дандараган, Западна Австралия.
Търсенето на камилско мляко, известно като “бяло злато” в Близкия изток, се е удвоило през последните четири месеца, тъй като става все по-широко известно.
В сравнение с кравето мляко, камилското мляко има три пъти повече витамин С, половината от наситените мазнини и 60% от лактозата.
“Камилското мляко е пълно с хранителни вещества, но е изключително скъпо”, каза специалистът по хранене в университета “Къртин” – Амелия Хари.
Г-жа Хари, която работи и с кампанията на Държавното правителство за LiveLighter, казва, че камилското мляко е сходно по състав с човешката кърма.
Тя казва, че има някои доказателства, които предполагат връзка между камилското мляко и гликемичния контрол, което го прави потенциално полезно за диабетици тип 1.
Тя е на мнение  още, че млякото от бадеми и лешници е неподходящо за заместване на лактоза, но обикновено съдържа само 10% ядки.- Останалото е вода – каза тя.
Г-жа Хари казва за кокосовото мляко, че също е добра опция за замесване на лактоза, но е с високо съдържание на наситени мазнини и много захар.
Овесът и оризовото мляко са от полза за хора, които не могат да консумират лактоза, но много от тези алтернативи за млечни продукти не отговарят на изискванията на хората за калций.
“Тези млека трябва да бъдат укрепени с калций”.
Средно човек трябва да консумира 1300 мг калций на ден от различни източници.
Соевото мляко, чиято популярност е намаляла по популярност в полза на модерните млека получени от сортове ядки като бадемово мляко, също е с ниско съдържание на калций.
Г-жа Хари каза също, че има погрешни схващания за влиянието на соевото мляко върху хормоните на хората.
“Има някои антиоксиданти в соевото мляко, които действат като фитоестрогени, но хората не го пият достатъчно, за да има то ефект”.
“Една чаша или  две на ден е абсолютно добре да се взима, но соевото мляко е с ниско съдържание на калций, така че отново трябва да се уверите, че е обогатено.”
Козето мляко също е много популярно и е установено, че има много добро влияние върху здравето, подобно на кравето мляко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here