191 000 соматични клетки

0

Когато почнем да говорим за говедовъдството на САЩ, сякаш много, много не вярваме на статистиката, която ни се поднася от там. Когато обаче става дума за бизнес, подплатен с много пари, няма как да не вярваме. Става дума за броя на соматичните клетки в кравето мляко. Все пак, в милионите литри мляко, които влизат в мандрите в САЩ, си е направо впечатляващо постигането на такъв малък брой соматични клетки в млякото на милиони крави. То няма и друг начин.
Последната бариера за отличното мляко в САЩ са 200 000 клетки.

В Съединените щати средното съдържание на соматични клетки в млякото на всички млечни ферми  през 2018 г. е намаляло само до 191 000 клетки. Щом има намаление на тези клетки, предполага се, че  вимената на кравите са в добро състояние.
В САЩ, лимитът за броя на соматичните клетки при отличното мляко свърша при 200 000.
Обратно, делът на стадата с клетъчно съдържание над 400 000 клетки е постоянен в продължение на години и е около 11%. Тези стада  се отглеждат  главно в южната част на САЩ. За това, голямо влияние оказва  субтропичният климат (силна жега с висока влажност) .
С най-нисък среден брой соматични клетки,  впечатляват кравите отглеждани в т.н. пустинни щати – Аризона (164 000 клетки), Айдахо (166 000 клетки) и Юта (160 000 клетки).
В Средния Запад (Мичиган, Минесота, Уисконсин, …), както и в Североизточния (Ню Йорк), другите два центъра за производство на големи количества мляко  в САЩ, нивата на клетките са средно малко под 190 000 клетки.

Интересно е да се знае, че съдържанието на соматичните клетките намалява с увеличаване на размера на стадото!

Източник: Dairyman Hoard

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here