Да намерим време

0

Представяме на вашето внимание, част от съветите на д-р Оуттън – директор на програмата Pro-Dairy в университета Cornell  към фермерите:
“В крайна сметка, ако сме честни със себе си, осъзнаваме, че има толкова много време, за да се посветим на тези неща.”
Повечето от това, което ни съветва професора, сякаш го знаем и все или нямаме време да го изпълним или просто го оставяме за утрешния ден.

 Ежедневните операции в млекопроизводителното  предприятие са достатъчни, за да изпълнят графика на всеки. Но в някакъв момент трябва да отделите малко време, за да разгледате по-подробно  проблеми, които ще доведат  производството на мляко до дългосрочен успех. Намирането на време да се обърне внимание на тази визия може да бъде трудно, но трябва да се  намери.

От всички области, които производителят трябва да управлява ежедневно, професора изброява няколко, които са най-критични.

 Добив на млечен компонент /това не важи за България. У нас млякото не се заплаща по ниво на показателите/ Повечето  плащания  на млекопроизводителите, се основават на килограма  мазнини и протеини (и други твърди вещества), съдържащи се  в суровото  млякото. Тогава е логично производителите да обръщат голямо внимание на количеството твърди вещества, които се транспортират всеки ден.

 Качество на фуража.  Във фермите, където имаме добро качество на фуража, всичко изглежда по-лесно. Стада, в които се използват фуражи с лошо качество, изглежда имат повече предизвикателства.

Когато става въпрос за качество на фуража, трябва да се обърне внимание на три ключови области: прибиране  на фуража при подходяща зрялост за оптимизиране на смилаемостта и съдържанието. Съхраняване на фуража по начин, който оптимизира ферментацията и създаване на фуражи, които са лесно смилаеми въз основа на условията на отглеждане, зрелостта на реколтата и генетиката.

Управление на храненето. Хранителните  дажби за мляко са предназначени да осигурят на кравите необходимите вещества, за да им помогнат да произведат възможно най-много мляко. Трябва да се уверите, че дажбите са възможно най-близки до това, което вашият диетолог е формулирал на хартия.

 Овертън сподели проучване в Калифорния, което показа как отделните съставки могат да варират до 400 кг от формулираната дажба в една партида храна. Тази неточност струва на производителите пари, не само по отношение на цената на фуражите, но и по отношение на производителността на кравите.

Дръжте отклонения от целевите тегла до по-малко от 5%, препоръчва той.Точността на дажбите не само е важна, но и времето за хранене също е критично. Всеки път, когато храненето е отложено, леглата могат да се изпразнят, което означава, че кравата няма да има  храна, когато е гладна. Ключът, е да следите  процеса на хранене.  Ако не наблюдавате ситуацията, може да не знаете какво става .

 Управление на телета и юници. Отглеждането на телета е дългосрочна инвестиция, свързана с даване на пари. Ефекта ще е  дългосрочен  и има значително влияние върху рентабилността.

Охлаждане. Влиянието на охлаждането на кравите  е много важно. Много отделни проучвания, които показват значително увеличение на производството на прясно краве мляко в стадата,  се дължи на охлаждането на кравите  от пръскачки по време на топлия  период. В допълнение, има проблеми със здравето и развитието на телета, родени от крави, подложени на топлинно напрежение.

Съществуват рискове, ако вземете решение да промените или да останете същите.
„Производителите рискуват да вземат решение да внедрят нещо и да не го направят. Или не успяват да приложат нещо, което трябваше да бъде приложено.”

И в двата случая производителите трябва да преценят дали поемането на риска е добър избор.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here