Румъния: Още две бичета, ще пишат Холщайн историята

0

Нови две румънски бичета от породата Холщайн, отиват в Генетичния  център до Будапеща – резиденцията на елитните бикове за Централна и Източна Европа.

Това се случва няколко месеца, след като бичето PANIFMONT – румънците му казват писателят на историята, бе изпратено в този център. От него вече са стокирани над 6500 паети семенна течност, с която ще започне работа по фермите.

PANIFMONT – писателят на историята

Двете нови бичета,  са били биологично тествани за не по-малко от 15 патогени, които причиняват болести при говедата и са обявени за напълно здрави. Родени са във Фермата  Панифком в Яш, а тя  е една от най-прогресиращите в Румъния, в смисъл към прилагането на съвременни геномни методи и трансфер на ембриони.

Фермата на Панифком е Елита на нацията. Шест от десетте най-големи ферми в Румъния са в Молдовските райони и това допринася  за бизнес стратегии и един много конкурентен предприемачески дух в тази област.

Средната продуктивност на стадото е 41 кг мляко на ден, средно от крава. Кравите са първите генотипирани крави в Румъния по програмата на развъдната асоциация на Холщайн за Румъния. Това е страхотен пробив в създаването на животновъдство. На практика, декриптирането на ДНК се извършва в рамките на 2-3 седмици след раждането и пробата е хрущялната тъкан от ухото взета по време на маркирането. Анализите се извършват в Шотландия и са готови за две седмици. Така фермерите много рано узнават на кои екземпляри могат да разчитат и от кои трябва да се откажат.
Голяма роля в тези начинания играят членството на Румъния в Европейската организация на Холщайн.

За Govedovad.com от Букурещ – Костел Чита

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here