КОНФЕРЕНЦИЯ: GENEX и CRI България “Генетика – усъвършенстване на млечните стада”

0
зооинж. Здравко Иванов

Поздравления за фирма Си Ар Ай, за нейния шеф – зооинженер Здравко Иванов и за екипа му. Именно от такива сбирки се нуждаят нашите животновъди. Конференция, на която, на достъпен език, гостуващите лектори успяха да кажат на нашите фермери много неща.
От чутото се разбра, че изоставаме много. Не само в това, което се прави по фермите и резултатите, а и по начина на мислене, по начина на работа, ако искате и по начина на подпомагане.

Експертите, които се включиха в конференцията, бяха представители на  компанията GENEX. Единият беше португалец, другият американец и което бе най-хубавото в дебата участва и един истински американски фермер. Роден в семейната  фермата през 1951 година и до ден днешен е още там.

Пръв на подиума се качи г-н Луйс Ферейра. Който е мениджър  на компанията  GENEX  за Европа, която се занимава не само с продажба на сперма. Там става дума за всичко, свързано с развъждането и отглеждането на говедата. Фирмата е стартирала още през далечната 1930 г. и оцеляла във времето. За да се стигне до днешния ден, като втора по значимост  в САЩ, с присъствие в над 60 държави.

Въпреки мощта която има, GENEX става и един от основателите на компанията „чадър”- URUS. В тази компания няма националности, няма его на водачите, няма подмолности. Всички там, работят освен за икономиката на компанията а и за своите фермери. Защото, ако ги няма тях, няма да я има и компанията. Ако те нямат пари, няма кой да издържа компанията. Освен това, фермерите са и членове на компанията.

URUS обединява фирми за получаване на сперма, ембриони, лаборатории, компютърна обработка на данните, управление на стадата и фермите, тестове на почвата, млякото и други. В името на бизнеса, в името на просперитета, всичко се обединява в един тим.

 У нас такова обединение, поне засега  ще стане много трудно. Един път, че имаме стотици организации, втори път че сме орел, рак и щука и още нещо, и трето – нямаме представителност.

Г-н Здравко Иванов, много внимателно засегна този въпрос, като каза: – Хората са влезли заедно в „басейна” и са постигнали  много.

В URUS работят 2000 служители. Продава сперма на дребно в 15 страни, има и дистрибуция в още 60 страни. Всяка секунда в света се осеменява крава със сперма от компанията. В някои страни 50-на сто от кравите са бащи от URUS. Продават се годишно 28 млн. дози и има 6 милиона записи на крави.

Това е един мащабен проект, в които участват няколко компании и резултатите до сега са повече от отлични. Всичко което правим, което произвеждаме и искате да ползвате може да го имате. Обърнете се към вашата Си Ар Ай и ще го получите – завърши презентацията си г-н Ферейра.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР