Михаил Михайлов: – Производство на краве мляко – 2018 г

2

За да завършим анализа на говедовъдството за 2018 г ни остана да обсъдим производството на мляко, цената на суровото мляко, селекцията и бъдещето.

За „черешка на тортата“ нека да оставим цената на млякото и разгледаме сега производството на мляко за 2018 г.
Преди това обаче, не е лошо да се запознаете с:

Говедовъдството, стопанствата ….2018

и

Топ статия: Брой крави – 2019

Анализирането на производството на мляко, е изключително трудно, в частта си информация. Съгласно правилата на статистиката и използваните от тях методи, в края на всяка година имаме едни цифри за производство на мляко, в които влиза млякото продадено на млекопреработвателните предприятия, млякото продадено по Наредба 26 и млекоматите, колкото и малко да са те, млякото за собствена консумация, млякото продадено на „тъмно“ и др.

В Европа, за обективни се смятат цифрите характеризиращи количеството мляко преработено в мандрите. Нашата статистика ни предоставя такава информация за масовия читател, но не се знае колко от това преработено мляко е от внос – независимо под каква форма е внесено. Или по-просто казано, трябва да обсъждаме едни виртуални цифри, крепящи се на определени методи на статистиката и други цифри, в които влизат закупените млека.
Ето защо ще имаме разминаване на цифри при обсъждането.

Общо добитото мляко в говедовъдните стопанствата през 2018 г. е 898 774 тона краве мляко. Млякото, което е видяно и пипнато, минало през мандрите за 2018 г е  629 899 т.  /в т.ч. и внесеното мляко/.

С това производство, което е по-малко от един процент от това на ЕО, ние на практика сме „господин Никой“ на млечния пазар.

По отношение на производството на краве мляко, зад нас са само Люксембург, Кипър и Хърватска.
Остава алтернативата с произведеното у нас мляко, да задоволяваме нашите нужди от мляко и млечни продукти и шанса преработвателите да намерят пазар за износ. С други думи, трябва да съхраним нашето производство. Ако вземем голямата цифра на производство на мляко – 898 хил.т това означава, че сме осигурили над 100 кг мляко годишно на човек. Определено тази цифра е малка, защото в програмата на ФАО е заложено през 2030 г да бъде осигурено по 130 кг мляко на човек в света. Средната продуктивност от крава пак ще е около 4000 кг, което показва, че независимо от върховите постижения на доста ферми в страната, масовката си остава на същото ниво.

Интересен е въпроса, кой произвежда българското краве мляко.

То е ясно, българските млечни крави. Техният брой в началото на годината е 234 000. Тези крави се отглеждат в 19 514 стопанства. Съгласно изискванията, за да са на млечния пазар, тези стопанства и крави трябва да имат съответните разрешения и да участват в модул “Мляко”. В модула участват 3000 ферми със 175 000 крави.
Въпросът е – къде отива млякото на останалите 60 000 крави, получават ли субсидия, как доказват полученото мляко.
Изглежда ножа е вече до кокала и няма време за мълчане.

От Асоциацията на млекопреработвателите, смело информират за некачествените млечни продукти, които се получават на пазара. Сега, предупредиха обществото за продукт с името кашкавал, който е минал покрай него. Фермерите обикновено си мълчат, макар и да знаят за нередности, които имат колегите им. Знаят и за виртуалните стада, знаят за продажбите на мляко „под масата“, знаят за „пътя“ на /бракуваните крави. И в същото време се говори, че полагащите им се пари отивали някъде. Няма как да се излезе на светло, контролните органи, колкото и да се множат, няма да направят кой знае колко, ако няма и обществен контрол.

Наистина, в момента изкупните цени на суровото мляко, не са от най-добрите. Но, малко или много, се влияем от Европейския пазар за мляко – излишъци на мляко, внос на млечни продукти, внос на мляко, оказа се, че влизат и евтини млечни продукти, но не отговарящи на качеството, които бламират нашия пазар. Към това може да се прибави търговската мрежа и некоректните изкупвачи.

Накрая, трябва да кажем и няколко думи за качеството на произвежданото мляко. Има сигнали от фермери за плащане по 50 стотинки за кг мляко. Разбира се, че тази цена е никаква. Оказва се обаче, че в повечето случаи, това е цена за мляко изкупено от ферми, които не участват в модул “Мляко”.
Говорим за добри цени в Европа от 35 цента за кг например, към днешния ден за Холандия. Забравяме обаче да добавим, че това се отнася за мляко с масленост от 4.2% м.в, 3.4% протеин и доставка над 600 т годишно.
При нас цената е за м.в от 3.6% и протеин 3.2%. Това си е и съвсем нормално, защото не се води селекция за повишаване на тези показатели. Средната изкупна цена на суровото мляко за април е над 60 стотинки за страната. Тук трябва да се има в предвид,че средната цена се получава от средното за цялото количество изкупено мляко, а не по ферми.

Михаил Михайлов

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Цената на млякото е по -ниска от цената на водата . Коментарите и дългите и глупавите приказки са излишни. Вие да не би да сте си изгубили разсъдъка, къде вървим ?

  2. Цената на млякото е по- ниска от цената на водата в момента млякото се изкупува на 45 ст. Въпросът е, кой иска да унищожи българското животновъдство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here